Hlavní navigace

Americký prezident Trump podepsal výnosy zakazující v USA čínské služby TikTok a WeChat

7. 8. 2020

Sdílet

TikTok - logo Autor: TikTok

Americký prezident Donald Trump podepsal dva výnosy, které americkým firmám a občanům zakazují jakékoli transakce s dvěma čínskými aplikacemi: jeden se týká firmy ByteDance, provozovatele služby TikTok a druhý je namířen proti službě WeChat. V platnost mají vstoupit 45 dní od podpisu.

V textu výnosů Trump argumentuje tím, že obě aplikace jsou hrozbou pro národní bezpečnost, zahraniční politiku a ekonomiku Spojených států. 

Sociální síť TikTok podle něj automaticky sbírá velké množství údajů o svých uživatelích a tím má čínské vládě potenciálně umožnit sledování státních zaměstnanců, dávat jí podklady k jejich možnému vydírání či ke špionáži.

Data a Američanech podle Trumpa sbírá i komunikační služba WeChat, která zároveň obsahuje vlastní platební systém. Navíc podle něj umožňuje čínské vládě sledovat i její občany, kteří pobývají v USA. 

U TikToku se vydání výnosu očekávalo a zároveň běží vyjednávání o tom, že by službu od čínské firmy ByteDance koupila nějaká americká společnost – nejspíše Microsoft. Pokud by se transakce uskutečnila, mohl by zřejmě TikTok dále v USA fungovat. Americký prezident dal na provedení akvizice čas do 15. září.

Zákaz služby WeChat se ale nečekal. Aplikaci provozuje čínský obr Tencent, který drží podíly v řadě amerických společností – zejména ve videoherním průmyslu (vlastní Riot Games, má podíl v Epic Games, atd). Má také 5% podíl v Tesle.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2020 10:22

    Franta-1222

    Nemyslím si, že je to směšné gesto. Když uvážíte, že mnoho takto šmírujících služeb mají USA pod kontrolou (a využívají samy pro své zájmy) už dávno, může být pro Trumpa docela účinné, začít omezovat konkurenci.
    S ohledem na lhůtu 45 dnů se ale zdá, že tu hrozbu sledování Trump nebere vážně a jde jen o další krok obchodní války. Přece kdyby zde bylo skutečné bezpečnostní riziko, tak neřeknu třeba zloději doma v obýváku: nazdar lumpe, koukej přestat krást, dávám ti dvě hodiny, abys toho nechal.

  • 7. 8. 2020 17:59

    Jirka

    Číňani zakazují ledasco - asi jim to připadá účinné a nikoli směšné. Takže zas taková legrace to nebude ani pro ty uživatele ani pro ty platformy.

  • 7. 8. 2020 10:51

    bez přezdívky

    No WeChat je opravdu větší problém, než TikTok. Používá ho i spousta lidí v Asii a pro komunikaci s čínskými partnery ho mám i já. Hodně to zkomplikuje komunikaci čínských komunit v USA s rodinami v Číně.

    Na jednu stranu je pravda, že aplikace toho obecně o uživatelích vědí více, nicméně pocit, že zakázáním 2 služeb to bude mít někdo pod kontrolou je dost směšné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).