Protesty proti rostoucímu vlivu politiky pevninské Číny na Hongkong mají odezvu v mediálním byznysu. Majitel společnosti Next Digital a dolarový miliardář Jimmy Lai byl na základě nového zákona o národní bezpečnosti vzat do vazby. Proběhl také zátah na redakci jeho deníku Apple Daily.

Lai, který je známý jako prominentní prodemokratický hlas a podporovatel protestů proti čínskému utahování hongkongských šroubů, je podezřelý ze „spolupráce s cizími mocnostmi“. Mimo jedenasedmdesátiletého miliardáře bylo zatčeno také dalších šest osob. Podle zdrojů citovaných agenturou Reuters a lokálními médii by mezi zadržené měli patřit i další lidé z vedení společnosti.

Miliardář, který v roce 2019 podporoval reformní protesty a podílel se na masových demonstracích, byl přitom obviněn už dříve – v únoru tohoto roku byl zatčen za nepovolené shromažďování a zastrašování. Tehdy byl však propuštěn na kauci.

Nový bezpečnostní zákon, který začal v Hongkongu platit 30. června po schválení stálým výborem čínského parlamentu, definuje čtyři trestné činy, jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami za účelem ohrožení národní bezpečnosti. Občané Hongkongu zatčení na základě nového zákona mohou být souzeni také v pevninské Číně.

Podle kritiků je nový čínský bezpečnostní zákon porušením zásady „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když správu nad Hongkongem přebírala od Británie. Princip garantuje místním obyvatelům řadu svobod, včetně nezávislého soudnictví.

Zásah policie „podporuje ty největší obavy, že hongkongský bezpečnostní zákon bude užíván k potlačení prodemokratických názorů a omezení svobody tisku,“ konstatoval koordinátor Výboru na ochranu novinářů pro Asii Steven Butler. Jimmy Lai by měl být podle Butlerova vyjádření ihned propuštěn a zbaven obvinění.