Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kim v bílém navštívil vesnice postižené záplavami, místní ho vítali jako spasitele

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. srpna 2020
15:50

Severokorejské zemědělské oblasti zasáhly záplavy, což vyvolává obavy z nedostatku potravin, píše agentura Reuters. Podle severokorejské agentura KCNA vůdce Kim Čong-Un nařídil, aby bylo stovkám postižených rodin poskytnuto útočiště a základní potřeby. Sám se dokonce do zaplavených okresů vydal, dorazil celý v bílém a v luxusním vozu SUV. Místní podle severokorejského tisku Kima při jeho neobvyklé návštěvě vítali jako spasitele.

Vytrvalé deště na Korejském poloostrově v uplynulých dnech způsobily záplavy v Severní i Jižní Koreji. Obavy panují hlavně z následků v chudé KLDR. „Prioritou je rychle dodat potřeby na spaní, každodenní jídlo, léky a další potřebné věci lidem, které zasáhly záplavy,“ uvedl Kim při inspekci těžce zasažené provincie Hwanghe pukto na hranici s Jižní Korejí.

Kim mobilizoval armádu

Několikadenní déšť podle KCNA zaplavil v KLDR přes 730 jednopodlažních domů a 179 zničil. Zaplavena byla také půda, kde se pěstuje rýže, což v době sklizně vyvolává obavy z nedostatku potravin, píše Reuters. O žádných obětech na životech ale úřady neinformovaly. Kim rovněž nařídil mobilizaci armády, která bude pracovat na poškozených silnicích a domech, a výstavbu asi na 800 obydlí v těžce zasažených oblastech, uvedla KCNA.

Severokorejský oficiální list Rodong sinmun citoval studii, podle níž již dvoudenní záplavy polí mohou poničit rýžová a kukuřičná pole. „Osud letošního zemědělství bude záležet na tom, jak ochráníme naši zemědělskou půdu a plodiny před záplavami,“ napsal list.

Jižní Korea ve čtvrtek darovala Světovému potravinovému programu (WFP) okolo 222,6 milionu korun za jeho snahy pomoci severokorejským ženám a dětem. Části Jižní Koreje se potýkají s deštěm již 40 dní v kuse, což je podle Reuters nejdelší monzun od roku 2013. Očekává se, že deštivé počasí bude na Korejském poloostrově pokračovat.

Zobrazit celou diskusi