Pompeo po schůzce s Babišem: Rusko i Čína se snaží zničit naše demokracie, neuspějí

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo se shodl s premiérem Andrejem Babišem, že Rusko se snaží zničit demokracie a rozbít západní alianci. Moskva neuspěje, svoboda vyhraje, řekl americký ministr novinářům po dnešním jednání s Babišem. Česká republika si podle Pompea vždycky vybere správně, když se rozhoduje mezi autoritářstvím a demokracií. Později dodal, že také Čína se snaží zničit západní demokracie.

Co se týče bezpečnostních vztahů, jsou podle Pompea ČR a Spojené státy skvělým týmem. "Jsme připraveni vám pomoci. Pokud vás chce někdo ohrožovat, budeme na vaší straně. Víme, že si vyberete demokracii," uvedl Pompeo.

Ministr zahraničních věcí USA @SecPompeo dorazil do Kramářovy vily, kde jej přivítal předseda vlády @AndrejBabis. V doprovodu manželek se pokochali unikátním výhledem na Prahu a poté se oba státníci odebrali k jednání. pic.twitter.com/4xZvQLe8NS

— Úřad vlády ČR (@strakovka) August 12, 2020

Americký ministr byl rád, že si v úterý v Plzni se svým českým protějškem Tomášem Petříčkem (ČSSD) připomněl 75. výročí konce druhé světové války, když položili věnce u památníku Díky, Ameriko! Uctili tak památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa.

"Naše podpora pro svobodu Čechů pokračovala celé 20. století a kulminovala sametovou revolucí. Když jste konečně shodili poslední řetězy Sovětského svazu, stáli jsme po boku vaší nové demokracie a budeme to dělat i nadále. Nacistický a sovětský útlak v minulém století zcela jasně ukázal Čechům, jak autoritářské režimy drtí ty, kterým vládnou. Tato historická zkušenost se odráží ve vaší dnešní mimořádné obraně svobody," poznamenal Pompeo.

Šéf americké diplomacie dále řekl, že jeho posláním je hlavně poděkovat českému národu, který se o svobodu a demokracii stará. "Slyšel jsem přirovnání, že je to USA proti Číně. Není to pravda. Je to volba České republiky. Jsem si jistý, že uděláte dobré rozhodnutí, co se týče autoritářství a demokracie," konstatoval. "Když vidíte režim, jako je Komunistická strana Číny... vědí, že nakonec nevyhrají. Oni se snaží rozbít naši svobodu," řekl dnes Pompeo.

Pompeo na svém twitteru v noci na dnešek poděkoval Plzeňskému pivovaru, v jehož prostorách s Petříčkem debatoval, za "fantastickou návštěvu a vynikající pokrm".

Thank you to @Pilsner_Urquell brewery for a fantastic visit and delicious meal. Glad I was able to visit the largest beer producer in the Czech Republic and such a famous location. pic.twitter.com/YtRLjlyaB7

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) August 11, 2020

Po schůzce s Babišem čeká Pompea projev v Senátu. Nejprve se sejde s předsedou horní komory Parlamentu Milošem Vystrčilem (ODS) a se šéfem zahraničního výboru Senátu Pavlem Fischerem (nestraník). Následně by měl před zákonodárci přednést zhruba pětiminutový projev, po kterém bude následovat asi čtvrthodinová diskuse se senátory.

Odpoledne přijme Pompea na Pražském hradě prezident Miloš Zeman, schůzky se zúčastní i Babiš. Americké ministerstvo zahraničí před zahájením Pompeovy cesty uvedlo, že schůzka na Hradě bude mít spíš zdvořilostní charakter. Žádné společné vystoupení Pompea a Zemana se neplánuje.

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo Andrej Babiš Karel Havlíček Praha Plzeň Rusko demokracie Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Situace v Gaze po izraelských náletech

WHO: V Rafahu může přestat fungovat úplně poslední nemocnice

Poslední nemocnice v Rafahu může v případě rozsáhlejší operace izraelské armády přestat fungovat a lze očekávat značný počet úmrtí, varoval v úterý představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Richard Peeperkorn. Uvedla to agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie

Na Stoltenberga či Blinkena budou v Praze dohlížet stovky policistů

Policie finišuje s přípravami na jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO, které ve čtvrtek a v pátek hostí Praha. Do souvisejících opatření budou zapojeny stovky strážců zákona. Do Česka dorazí generální tajemník aliance Jens Stoltenberg či šéf americké diplomacie Antony Blinken. 

včera

Padesátistupňová vedra ve světě. Lidem se nedostává pitné vody, příčina se zdá být jasná

Indii a Pákistán sužují padesátistupňová vedra. Problémy s vodou hlásí samotná indická metropole Nové Dillí. Někteří lidé se kvůli problematickému zásobování k vodě nemohli dostat vůbec. Vlna má naštěstí polevit už tento týden. Způsobena je patrně změnou klimatu, hlásí vědci. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy