U Prahy vykolejily vagony. Poškodily auto a drážní domek, dva lidé zranění

Ve Mstěticích u Prahy dnes ráno vykolejily vagony poblíž železničního přejezdu. Na vlečce ujelo 32 odstavených vozů, z nich sedm vykolejilo. Poškodily osobní auto, sloup trakčního vedení a drážní budovu, takzvané stavědlo.

Dva lidé jsou zranění, řidič osobního vozu lehce, po ošetření na místě byl převezen do Nemocnice na Bulovce, pracovník dráhy byl ošetřen na místě. ČTK to řekli mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel a mluvčí středočeské záchranky Petr Mach.

Vagony vyjely po 9:00 a projely přes železniční přejezd, který byl zabezpečený světelnou signalizací a závorami, ale zařízení v době průjezdu vagonů nesignalizovalo blížící se železniční vozy. Ty po střetu s projíždějícím automobilem vykolejily. "Drážní inspekce zahájila šetření mimořádné události," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

pic.twitter.com/WA9coeKjUn

— HZS ScK (@HZS_ScK) August 14, 2020

Generální inspektor Jan Kučera na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní komise doplnil, že zabezpečovací zařízení nebylo uvedené v činnost, protože se ovládá ručně z nádraží jen při nahlášeném provozu na vlečce a obsluha neměla informaci, že by z vlečky měl jet nějaký vlak. Příčinu jízdy vagonů inspekce vyšetřuje, podle Kučery byly na vlečce už od úterý.

Kučera doplnil, že řidič osobního vozidla měl povinnost se v případě neblikajícího světla na přejezdu přesvědčit, že nic nejede. Tak zareagoval řidič kamionu, který i přes snížený výhled vagony zaregistroval a včas z přejezdu vycouval.

Na místě pracují drážní hasiči. Vykolejené vagony vyprošťují pomocí speciální techniky. Na místě jsou tři vozidla včetně vyprošťovacího automobilu.

Provoz mezi stanicemi Praha Horní Počernice - Čelákovice je přerušen. České dráhy, cestující do a ze zastávky Zeleneč mohou využít linku 353 pražské hromadné dopravy. Mstětice jsou částí obce Zeleneč.

V Bzenci na Hodonínsku se před 11:00 na přejezdu srazil vlak s osobním autem. Zemřel řidič osobního auta, zdravotníci mu už nedokázali pomoci. Ve vlaku se nikdo nezranil. "Přesná příčina a míra zavinění této tragické dopravní nehody je předmětem dalšího šetření," uvedla policejní mluvčí Lenka  Drahokoupilová.

Nehoda se stala v ulici U Bzinku, která se poblíž železniční stanice kříží s tratí. Osobní vlak jel z Moravského Písku do Bzence. Železniční přejezd je podle Drážní inspekce bez závor a má světelnou signalizaci.

Muž středního věku cestoval v autě sám. Utrpěl těžká zranění. Záchranáři se jej pokoušeli resuscitovat, nakonec bez úspěchu. Nepodařilo se obnovit jeho životní funkce, uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Provoz na trati se po nehodě zastavil. České dráhy nasadily náhradní autobusy. Od 12:45 byl v úseku Bzenec-Veselí nad Moravou obnoven provoz po jedné traťové koleji. Od 14:45 jezdí vlaky bez omezení.

Související

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

Více souvisejících

Nehody vlaků železnice doprava Středočeský kraj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy