Šéfové zemí EU proberou ve středu situaci v Bělorusku

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie ve středu proberou na mimořádném jednání situaci v Bělorusku. Oznámil to dnes předseda Evropské rady Charles Michel. Občané Běloruska mají podle něj právo rozhodovat o své budoucnosti a zvolit si svobodně svého prezidenta.

V Bělorusku se už přes týden konají rozsáhlé protesty proti vládě autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, který podle oficiálních údajů v prezidentských volbách z 9. srpna získal přes 80 procent hlasů. Opozice i řada zemí považuje výsledky za zmanipulované.

Evropská unie už oznámila, že chystá sankce vůči konkrétním představitelům země odpovědným za falšování voleb i násilí vůči demonstrantům.

Michel v prohlášení na twitteru dnes také uvedl, že "násilí vůči demonstrantům je nepřijatelné a nemůže být připuštěno". Reagoval tak na skutečnost, že zejména v prvních dnech protestů byly zatčeny tisíce protestujících. Mnoho z nich bylo policií surově zbito.

I will call a meeting of the members of the European Council this Wednesday 12h00 to discuss the situation in #BelarusThe people of Belarus have the right to decide on their future and freely elect their leaderViolence against protesters is unacceptable and cannot be allowed

— Charles Michel (@eucopresident) August 17, 2020

Podle agentur se jednání šéfů zemí evropské sedmadvacítky, svolané na středečních 12:00 SELČ, uskuteční prostřednictvím videokonference. Podle Reuters by na něm měli premiéři a prezidenti bloku prodiskutovat možnosti další evropské podpory lidí v Bělorusku, například vznik fondu pro oběti represí či na podporu plurality médií nebo třeba posílení studentských výměn.

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Borrell v dnešním prohlášení vyzval "k propuštění všech nezákonně zadržených, ke stíhání osob zodpovědných za policejní brutalitu a k uspořádání nových prezidentských voleb". "Obrovské počty (demonstrantů) jasně ukazují, že obyvatelé Běloruska chtějí změnu a že ji chtějí nyní. EU při nich stojí," dodal s tím, že šokující případy nehumánního zacházení se zadrženými musí být "důkladně a transparentně vyšetřeny".

Ruský prezident Vladimir Putin po víkendovém dvojím telefonátu s Lukašenkem přislíbil poskytnout Bělorusku podporu při ochraně bezpečnosti. Podle litevského ministra zahraničí Linase Linkevičiuse by případný ruský vojenský zásah v zemi představoval invazi.

Jedním z cílů středečního jednání EU je odradit Rusko od případného vojenského zásahu v Bělorusku, uvedl podle agentury Reuters nejmenovaný unijní představitel. "Cesta z krize vede přes ukončení násilí, uvolnění napětí a dialog bez vnějšího zasahování," uvedl se zřejmým odkazem na Moskvu.

Na dosud největší demonstraci v Bělorusku se v neděli sešlo podle odhadů až 200.000 lidí a do stávky vstoupily tisíce zaměstnanců státních podniků. Opoziční kandidátka v prezidentských volbách Svjatlana Cichanouská, jež podle oficiálních výsledků získala přes deset procent hlasů, z litevského exilu vzkázala, že je připravená převzít zodpovědnost a postavit se do čela národa.

Související

Více souvisejících

Charles Michel EU (Evropská unie) demonstrace v Bělorusku Bělorusko Alexandr Lukašenko Svjatlana Cichanouská Josep Borrell

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

včera

včera

včera

včera

Exprezident Zeman se omluvy od Stehlíkové nedočká, rozhodl soud

Jeden z pražských obvodních soudů v úterý rozhodl, že psychatrička Džamila Stehlíková se nemusí omlouvat exprezidentovi Miloši Zemanovi za výroky o jeho zdravotním stavu během předloňské hospitalizace v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy