TikTok (ne)bude zablokován v obchodech pro USA aktualizováno

TikTok (ne)bude zablokován v obchodech pro USA [aktualizováno]
2020-09-28T13:30:00+02:00
• 28. 9. 2020

Zdroj: 9to5mac

Aktualizováno 28. 9.

Do celé situace kolem zakázání aplikace TikTok v obchodech pro USA se vložili právníci. Společnost Bytedence vlastnící sociální síť se obhajovala, že by došlo k poškození obou stran, tedy i uživatelů, jelikož by nemohly být vydávány aktualizace opravující chyby. Nejednalo se o jediné odůvodnění. Ve své podstatě by také došlo k omezení svobody slova pro případné nové uživatele, zejména před volbami, které se chystají v USA. Soudce vyslyšel námitky vůči zákazu a zrušil jej.

Dle dostupných informací se pokračuje v jednání s americkými společnostmi, které by převzaly část fungování TikToku. Vznikne nová společnost, kde bude spoluvlastníkem Oracle, přičemž zde bude také figurovat firma Walmart. Nová společnost se bude jmenovat TikTok Global.

Aktualizováno 18. 9.

Populární sociální síť TikTok si měla podle původní plánů v podstatě najít partnera, který by zajišťoval provoz v USA. Zájem projevilo několik firem, přičemž to vypadalo, že by se úkolu nakonec mohla ujmout společnost Oracle. Ministerstvo obchodu a práce Spojených států amerických ale vydalo nařízení na základě rozhodnutí prezidenta Trumpa, že aplikace TikTok bude zakázána od 20. září. To znamená, že dojde k odstranění z obchodů pro zařízení, tedy AppStore a Obchod Play.

Společnost nebude moci vydávat ani aktualizace. Zároveň je ale nastaven nový termín, do kterého musí společnost ByteDance provozující TikTok vyřešit jakékoliv problémy nebo nejasnosti. Neučiní-li tak, budou následovat další opatření. Tento zákaz se týká i platformy WeChat.

Původní článek 18. 8.

Obchodní válka mezi USA a Čínou zamířila i na technologické území, ale vše se nese v duchu obav z bezpečnosti Američanů a zejména jejich soukromí. Například Huawei je na „černé listině“ nějakou dobu a dokonce už i vypršela dočasná licence, která umožňovala do jisté míry spolupracovat Googlu s tímto gigantem. Americká administrativa se začala soustřeďovat na dalšího technologického hráče, kterého čeká nelehké rozhodnutí.

TikTok možná zmizí z USA

Donald Trump udělil čínské společnosti ByteDance, aby do 90 dnů prodala veškerá svá aktiva v USA, jinak dojde k omezení jejich služeb. V tomto kontextu se myslí samozřejmě populární sociální síť TikTok. Ta bez větším problémů působí v USA, ale Donald Trump uvedl, že jsou zde důvěryhodné důkazy, jenž nasvědčují, že tato sociální síť je národní bezpečnostní hrozbou.

Microsoft se možná ujme sociální sítě TikTok na některých trzích

I proto se v posledních dnes mluvilo o možnosti převzetí působení TikToku na některých trzích. V tuto chvíli má vyjednávat s ByteDance společnost Microsoft. Ta by převzala TikTok a veškeré zázemí například v USA. Nešlo by o kompletní prodej služby, jen by se Microsoft podílel na fungování, přičemž všechna data uživatelů by byla na území USA a pod správou Microsoftu.

TikTok

Zdroj: TikTok

Otázkou je, jestli ByteDance něco takového učiní, případně jestli se stáhne z trhu v USA. V takovém případě by nakonec Donald Trump mohl sklidit kritiku za omezení populární sociální sítě. Zřejmě se rozbíhají nejrůznější jednání a budeme si muset počkat, jak to dopadne s TikTokem.

Zdroje: nypost.com, androidheadlines.com, engadget.com, engadget.com, androidcentral.com, thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat