Pokrok v jednáních. Čína a USA chtějí uvést do praxe první fázi obchodní dohody

ČTK ČTK
25. 8. 2020 6:31
Čína a Spojené státy se shodly, že se budou snažit uvést do praxe první fázi vzájemné obchodní dohody. S odvoláním na společné prohlášení vyjednavačů obou zemí o tom informovala agentura Reuters. V obchodních jednáních podle nich nastal "pokrok".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Čínský vicepremiér Liou Che dnes telefonicky hovořil s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem, uvedlo čínské ministerstvo obchodu. Obě strany podle něj vedly konstruktivní rozhovor o obchodní dohodě a posílení koordinace makroekonomické politiky.

Agentura Kjódó s odvoláním na zdroj na úřadě amerického obchodního zmocněnce napsala, že vyjednavači konstatovali "pokrok" v naplňování ustanovení dohody a zavázali se rovněž "podniknout nezbytné kroky k zajištění úspěchu dohody".

První fázi obchodního ujednání podepsal americký prezident Donald Trump s vicepremiérem Liou v polovině letošního ledna ve Washingtonu. Jednalo se o dosud nejvýznamnější krok k vyřešení již přibližně dva roky trvající obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Nejvýznamnější částí dohody je slib Pekingu koupit z USA další zboží a služby výměnou za americké snížení některých celních poplatků. S ohledem na rostoucí napětí ve vzájemných vztazích, které kromě rozporů v obchodu zatěžují také spory ohledně koronavirové pandemie, autonomie Hongkongu či represí čínské vlády v provincii Sin-ťiang, dohoda zatím nedošla naplnění.

 

Právě se děje

Další zprávy