Prymula: ČR by měla mít v polovině roku 2021 dost vakcín pro všechny

Česko by mělo mít v polovině příštího roku dostatek vakcín proti koronaviru pro všechny zájemce. Do té doby by mělo být očkování k dispozici hlavně pro lidi z ohrožených skupin. Na tiskové konferenci po jednání zástupců resortu zdravotnictví s vedením Hospodářské komory to dnes řekl epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

"Diskutovali jsme už z Evropské unie centrální nákup vakcíny AstraZeneca pro většinu rizikové populace u nás, to znamená pro 3,6 milionu osob. Probíhají další diskuse s dalšími producenty. V polovině příštího roku tady bude dostatek vakcín i pro zájemce mimo tyto doporučené skupiny. To je jakási limitní doba, po kterou musíme vydržet s opatřeními, která děláme. Pak by situace měla být dramaticky lepší," uvedl Prymula.

Mezi rizikové skupiny patří senioři, lidé s vážnými chorobami či pacienti s chronickým onemocněním.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je většina nakažených koronavirem nyní bez příznaků či má jen lehký průběh nemoci. Pět procent pacientů končí v nemocnici. U zhruba 0,6 procenta lidí je onemocnění vážné. Celkem 11 procent nemocných tvoří lidé nad 65 let. Také zemřelí jsou většinou lidé ve vysokém věku s mnoha dalšími zdravotními obtížemi.

Ministerstvo zdravotnictví podle svého šéfa Adama Vojtěcha (za ANO) připravuje nyní s hygieniky návrh nových pravidel pro umisťování do karantény a izolace. Týkat by se měla jen pozitivně testovaných a jejich nejbližších kontaktů, popsal ministr. Podle něj by to mohlo mít pozitivní dopad na kulturní či zdravotnická zařízení i na agrární podniky. Karanténa se od září také zkrátí ze 14 na 10 dnů.

Související

Více souvisejících

Roman Prymula (epidemiolog) očkování Zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 50 minutami

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Situace v Gaze po izraelských náletech

WHO: V Rafahu může přestat fungovat úplně poslední nemocnice

Poslední nemocnice v Rafahu může v případě rozsáhlejší operace izraelské armády přestat fungovat a lze očekávat značný počet úmrtí, varoval v úterý představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Richard Peeperkorn. Uvedla to agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie

Na Stoltenberga či Blinkena budou v Praze dohlížet stovky policistů

Policie finišuje s přípravami na jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO, které ve čtvrtek a v pátek hostí Praha. Do souvisejících opatření budou zapojeny stovky strážců zákona. Do Česka dorazí generální tajemník aliance Jens Stoltenberg či šéf americké diplomacie Antony Blinken. 

včera

Aktualizováno včera

Donald Trump

Trump se nudil u závěrečných řečí. Osud exprezidenta má v rukou porota

V New Yorku v úterý zazněly závěrečné řeči v procesu s exprezidentem Donaldem Trumpem kvůli údajnému falšování dokumentů v souvislosti s platbou za mlčení pornoherečce Stephanie Cliffordové. Ve středu začal soudce předávat pokyny porotě, která následně začne jednat za zavřenými dveřmi. 

včera

včera

Bude muset mistrovská Sparta hledat trenéra? O Priskeho služby projevil zájem Feyenoord Rotterdam

Přestože loni v říjnu prodloužil kouč fotbalové Sparty Brian Priske smlouvu až do roku 2026, i tak se v těchto dnech mluví o jeho možném konci na Letné. Navzdory tomu, že dánský stratég došel se Spartou dvakrát k titulu a letos navíc získal i pohár. Jak totiž uvádí magazín Voetbal International nebo nizozemská verze televizní stanice ESPN, o služby Briana Priskeho se značně zajímá Feyenoord Rotterdam, jenž je nyní bez trenéra poté, co Arne Slot odešel do Liverpoolu jako náhrada za Jürgena Kloppa.

Zdroj: David Holub

Další zprávy