Babiš promluvil o prioritách EU. Řadí mezi ně Schengen či dohodu s USA

Mezi prioritami, kterými by se měla v nadcházejícím období zabývat Evropa, jsou podle předsedy české vlády Andreje Babiše jasný postoj k schengenskému prostoru volného pohybu, k západnímu Balkánu a k obchodní dohodě s USA a problémy s Ruskem a Tureckem. Premiér to dnes řekl podle zprávy tiskového úřadu české vlády po účasti na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku.

Fórum, konané každoročně od roku 2009, jeho organizátoři charakterizují jako hlavní mezinárodní konferenci ve střední a jihovýchodní Evropě, která nabízí platformu pro vyjádření a porovnání názorů na moderní společnost a její budoucnost. Účelem je umožnit účastníkům vyměnit si názory a hledat inovativní řešení současných a budoucích výzev a také usnadnit kontakty s regionálním i globálními činiteli.

Letošní ročník fóra se v panelu vedoucích představitelů zaměřil na budoucnost Evropy po brexitu a na dopady pandemie nemoci covid-19.

"Bavili jsme se o tom, co by Evropa měla udělat, a tam si myslím, že v tom máme jasno. Definovat jasně Schengen, definovat jasně, co bude se západním Balkánem, definovat jasně obchodní dohodu se Spojenými státy, vnitřní trh a samozřejmě řešit problémy, které máme s Tureckem, s Ruskem a transatlantickou vazbu," řekl mimo jiné Babiš.

Na okraj fóra jednal Babiš s premiérem Maďarska Viktorem Orbánem a Slovinska Janezem Janšou aktuální situaci v přeshraničním styku. Mimo jiné uvedl, že Maďarsko podle Orbána v úterý potvrdí, že občané ČR, kteří si koupili nebo zarezervovali pobyt v Maďarsku před 1. zářím, budou moci do země vyjet, když budou mít negativní test na koronavirus, ne starší než pět dnů.

Janša pak slíbil, že se bude zabývat otázkou omezení vstupu českých občanů do Slovinska. "Argumentoval jsem mu tím, že Česká republika má za posledních čtrnáct dní na 100.000 obyvatel průměr asi 40,5 případu (nakažení koronavirem) a Rakousko má 43,4. Přitom Rakousko žádné omezení nemá," uvedl k tomu Babiš.

Podle agentury APA předsedové vlád středoevropských zemí na fóru zdůrazňovali, že jejich region může být v období po brexitu a po pandemii covidu-19 motorem pro celou Evropskou unii. Premiéři Maďarska a Polska, Orbán a Mateusz Morawiecki, přitom důrazně odmítli obavy o demokracii ve svých zemích, které v posledních letech v EU panují.

Andreje Babiše na fóru doprovázel ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se zúčastnil debaty v panelu šéfů diplomacií. Podle agentury PAP mimo jiné diskutoval s kolegy z Maďarska, Polska a Slovinska o současné situaci v Bělorusku, kde se konají masové demonstrace proti tamnímu prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

V panelu o kyberbezpečnosti se bledského fóra zúčastnil také ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš EU (Evropská unie) schengen USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vláda ČR

Česko dává miliardy na dostupnější nájemní bydlení. Vláda zahájila program

Osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i příprava bytových projektů – to jsou konkrétní výsledky vlády vycházející z jejího programového prohlášení. Konkrétní parametry podpory dostupného nájemního bydlení představili premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem investiční části reformy Bydlení pro život je zvýšení podílu dostupných nájemních bytů na trhu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Michal Koudelka

Koudelka ve Sněmovně ozřejmil, o co šlo proruské platformě Voice of Europe

Jedním z cílů lidí kolem sankcionované platformy Voice of Europe byla špionáž uvnitř EU, řekl ředitel BIS Michal Koudelka v pondělí na konferenci v Poslanecké sněmovně. Koudelka ocenil tvrdou a nekompromisní reakci vlády, která platformu a její představitele zařadila na konci března na národní sankční seznam. 

před 5 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se po atentátu nadále zlepšuje, oznámila nemocnice

Lékařské konzilium na základě výsledků vyšetření potvrdilo postupné zlepšování zdravotního stavu slovenského předsedy vlády Roberta Fica (Směr-SD). Agenturu TASR o tom v pondělí informoval tiskový odbor Úřadu vlády (ÚV) SR. Premiér je hospitalizován ve Fakultní nemocnici s poliklinikou FD Roosevelta v Banské Bystrici.

před 5 hodinami

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Co čeká hokejisty na Staromáku? Nadšení fanoušci nebudou to jediné

V Česku budou dnes odpoledne oficiálně pokračovat oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji, který národní tým vybojoval v neděli večer po vítězství nad Švýcarskem. Největší akce se chystá na Staroměstském náměstí v Praze. Na co se lidé mohou těšit? 

Aktualizováno před 6 hodinami

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Borrell: Funkční Palestinská samospráva je i v zájmu Izraele

Místopředseda Evropské komise a šéf diplomacie EU Josep Borrell opět vyzval k příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí odvlečených do této palestinské enklávy po loňském útoku na Izrael. Učinil tak po jednáních v Bruselu s novým premiérem Palestinské samosprávy Mohammadem Mustafóm, informuje agentura DPA.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Babybox zachránil další život. Ve Svitavách někdo odložil Klaudii

Babyboxy v Česku zachránily život už 264 dětem. V noci na pondělí někdo ve Svitavách v Pardubickém kraji odložil novorozenou holčičku. Miminko dostalo jméno Klaudie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy