Čínské výhrůžky jsou nepřijatelné. Slovensko stojí při České republice, uvedla prezidentka Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že vztahy Evropské unie a Číny jsou založené na dialogu a vzájemném respektu. V souvislosti s kritikou, s jakou se ze strany Pekingu setkala návštěva předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu, uvedla, že výhrůžky na adresu nějakého člena unie a jeho představitelů odporují samotné podstatě partnerství a jsou nepřijatelné.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Slovensko stojí při České republice,“ napsala také Čaputová.

Peking považuje Tchaj-wan za svoji vzbouřenou provincii a cesta šéfa Senátu je podle něho porušením principu jedné Číny. Šéf čínské diplomacie Wang I Vystrčilovu návštěvu ostrovního státu při návštěvě Berlína označil za překročení červené čáry a už v pondělí prohlásil, že Vystrčil za poručení principu jedné Číny zaplatí vysokou cenu.

Jeho německý kolega Heiko Maas se ovšem Česka zastal, když řekl, že hrozby do politiky nepatří a že od mezinárodních partnerů očekává vzájemný respekt. Také Francie vyjádřila solidaritu s Českou republikou v souvislosti s výhrůžkami ze strany čínského ministra zahraničí.

#Slovakia stands by the Czech Republic. #EU-#China relations are based on dialogue and mutual respect. Threats directed at one of the EU members and its representatives contradict the very essence of our partnership and as such are unacceptable.

19:02 – 01. 09. 2020

6229 18803

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme