Hlavní hygienička Rážová se nakazila koronavirem. Ministra Vojtěcha čeká domácí karanténa

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se nakazila koronavirem. Potvrdil to u ní výsledek testu. Rážová je nyní v domácí izolaci. Informovala o tom ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Hygienici nyní dohledávají lidi, kteří s ní byli v delším a bližším kontaktu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf ústavu zdravotnické statistiky Ladislav Dušek jdou do domácí karantény. Naopak premiér Andrej Babiš (ANO) nemusí.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 20:46 2. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Vojtěch, Jarmila Rážová, Ladislav Dušek

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se nakazila koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO jde do domácí karantény | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Za ministerstvo zdravotnictví mohu potvrdit, že paní hlavní hygienička České republiky má pozitivní test na covid. Pražská hygienická stanice nyní provádí epidemiologické šetření s jejími nejbližšími kontakty. Pokud byly v rizikovém kontaktu, tak budou odeslání na testy,“ sdělila Radiožurnálu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

V Česku podruhé přibylo více než 500 nakažených za den. Nejvíc jich je na Hodonínsku

Číst článek

Rážová měla podle ní příznaky v úterý večer, laboratorní výsledek obdržela ve středu v ranních hodinách. Není ale ve vážném stavu, dodala Štěpanyová. „Její zdravotní stav je dobrý, umožňuje jí pracovat na dálku,“ dodala.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch jde podle ní do domácí karantény. On i další pracovníci resortu, kteří byli s Rážovou v kontaktu, podstoupili ve středu testy na koronavirus. Podle informací ze středečního večera, byl ministrův test negativní. Přesto ho čeká desetidenní karanténa. Chod ministerstva je ale podle něj zajištěn.

Testy podstoupí lidé, kteří strávili s hlavní hygieničkou víc než 15 minut. V úřadu je nyní povinné nošení roušek. Část pracovníků ministerstva bude kvůli prevenci pracovat z domova.

Babiš do karantény nemusí

Vojtěch ve středu také zrušil svůj program v Karlovarském kraji právě proto, že byl v kontaktu s člověkem pozitivním na covid-19, sdělil krajský úřad.

Babiš po schůzce s Rážovou do karantény nemusí. ‚Seděli jsme v dostatečné vzdálenosti,‘ uvedl

Číst článek

Měl navštívit nemocnice v Chebu a Sokolově. Do Chebu sice dorazil, krátce po zahájení návštěvy se ale omluvil a z preventivních důvodů návštěvu ukončil a vrátil se do Prahy. Mluvčí podotkla, že ministr se vrací do úřadu a bude pracovat do výsledků testů sám.

Premiér v úterním rozhovoru pro Radiožurnál uvedl: „Paní hlavní hygienička Rážová – seděli jsme tady dnes asi dvě hodiny celý tým i ministr zdravotnictví tady byl.“ 

Babiš ani další lidé z Úřadu vlády, kteří se účastnili úterní schůzky s Rážovou, ale do karantény nemusí. Premiér uvedl, že podle rozhodnutí ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se jich žádná omezení týkat nebudou, protože při jednání seděli v dostatečné vzdálenosti a dodrželi další preventivní opatření.

S hlavní hygieničkou Rážovou je premiér podle svých slov v kontaktu po telefonu. Rážová premiérovi sdělila, že nemá teplotu, ale má příznaky chřipky. Zastupovat by ji podle premiéra měl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Jan Marounek.

A Rážová byla také v neděli hostem Otázek Václava Moravce, kde zhruba půl hodiny seděla bez roušky naproti epidemiologovi pražského IKEM Petru Smejkalovi. Mluvčí České televize Karolína Blinková sdělila, že postupují podle doporučení hygieniků a lékařů. Nyní mapuje, s kým se hlavní hygienička v redakci zpravodajství a publicistiky setkala. Pracovníci pak půjdou na testy, podle výsledků se rozhodne o dalším postupu.

V karanténě je také vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) kvůli člověku pozitivnímu na koronavirus, jenž se krátce vyskytoval na ministerstvu průmyslu. Ministr později sdělil, že test na onemocnění covid-19 měl negativní. Zůstane do konce týdne v domácí karanténě, v neděli podstoupí další test.

Babiš: Na takzvanou druhou vlnu jsme připraveni. 5000 pro důchodce není korupce, není to úplatek

Číst článek

„V minulém týdnu se na ministerstvu průmyslu krátce mihla návštěva, která byla později trasována jako pozitivní. Vzhledem k tomu, že jsme se krátce, byť na distanc viděli, nastoupil jsem po dohodě s hygieniky do řádné karantény. Jsem v pořádku, ale nenechávám raději nic náhodě, do konce týdne budu úřadovat z domova. Dnes budou výsledky testů,“ napsal v úterý v SMS zprávě Havlíček.

K večeru poté sdělil, že test byl negativní. „Zůstávám ale do konce týdne v domácí karanténě. Pracuji normálně, vše pouze online přes videokonference. Žádná jednání jsem nezrušil, pouze hromadné akce. V neděli jdu ještě na jeden test, pokud bude opět negativní, od pondělí jedu v běžném režimu,“ dodal.

Koronavirus ve sněmovně

Koronavirus se nedávno potvrdil v Poslanecké sněmovně, pozitivně byla testovaná bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Do středy je v karanténě podle informací z minulého týdne 13 poslanců.

Nakažlivost koronaviru je větší než nakažlivost chřipky. Odlišit je bude problém, říká lékař Balík

Číst článek

Vedení sněmovny se rozhodlo zajistit dezinfekci jednacího sálu a dalších prostor. Také udělalo inventuru zásob roušek, respirátorů, gumových rukavic a dezinfekčních a hygienických prostředků, aby byla Sněmovna připravena zajistit svůj chod. Nejbližší řádná schůze dolní komory má začít 15. září.

Z politiků se v březnu nakazil koronavirem například senátor ODS Pavel Karpíšek, pozitivní test měl v dubnu též tehdejší plzeňský hejtman za ČSSD Josef Bernard, který nyní vede kandidátku hnutí Starostové a nezávislí (STAN) pro krajské volby, a v červnu také náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

vvr, ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme