Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Z horského domestika spurterem. Finiš vyhrál neunavitelný Van Aert, Alaphilippe ztratil žlutý dres

Včera byl klíčovým horským domestikem, dnes vyhrál sprinterský souboj. Wout van Aert je k nezastavení, což ukázal ve finiši páté etapy v Privas. Na čáře předčil nizozemského spurtera Ceese Bola. Šokující zpráva přišla po konci etapy. Julian Alaphilippe dostal dvacetivteřinovou penalizaci za nepovolené občerstvení v závěru etapy. Novým lídrem je Adam Yates. 

Wout van Aert
zdroj: ČTK/AP autor: ChristophePetit-Tesson

Po restartu sezony není v pelotonu lepšího závodníka, než je Wout van Aert. Belgický ex-cyklokrosař vyhrál domácí šampionát v časovce, šotolinové Strade Bianche nebo sprinterskou klasiku Milán-San Remo. V úterý byl stěžejním domestikem pro Primože Rogliče, nyní porazil skvělé sprintery Ceese Bola a Sama Bennetta.

"Byla to dlouhá, asi nejsnazší etapa, jakou jsem kdy jel. S výjimkou závěru, který byl hektický a větrný. Dopředu se tlačilo spoustu týmů, ale já věděl, že dojezd mi bude sedět. Chci poděkovat týmu, že mi dnes dal důvěru," řekl Van Aert v cíli. "Teď zase budu podporovat lídry týmu," dodal skromně.

Ve žlutém dresu původně zůstal Julian Alaphilippe, to se však změnilo poté, co mu jury závodu udělila dvacetivteřinovou penalizaci za převzetí bidonu v posledních 20 kilometrech. To znamená, že se novým lídrem závodu stal Adam Yates, zatímco Alaphilippe se propadl na šestnáctou pozici. 

"Žádný jezdec nechce přebírat žlutý dres za těchhle okolností," svěřil se zaskočený Yates, který se po dojezdu už stihl osprchovat a chystal se s celým týmem odjet, když se dozvěděl překvapivou novinu. "Chtěl jsem zítra útočit, teď na sobě budu mít ten trikot... Budu pokračovat jako dosud a snažit se vyhrát etapu," dodal.

Tour de France pokračuje čtvrteční etapou s druhým horským dojezdem, který bude prudší než předchozí Orcieres-Merlette. Šplhat se bude na Mont Aigoual.

Jak etapa probíhala?

Velmi, velmi poklidný den - co se tempa týče - za sebou mají závodníci na Tour de France. Po úvodních neklidných dnech a úterním výšlapu do střediska Orcieres-Merlette peloton šetřil síly. A dokonce takovým způsobem, že když se o únik neúspěšně pokusil Thomas de Gendt, nedošlo ani k vytvoření skupiny uprchlíků.

O tempo kompletního startovního pole, v němž už chybí kvůli zraněním a nedodržení časového limitu čtyři závodníci, se tak starali především domestici Deceunincku-QuickStep. Tim Declerq nebo Bob Jungels byli vidět na špici, za nimi se zbytek pelotonu spíše nevzrušeně vezl. Problémy udržet se měl chvílemi pouze potlučený Wout Poels. Od pořadatelů za svou odolnost alespoň získal cenu pro největšího bojovníka dne.

Vše tedy směřovalo k nevyhnutelnému. Sprinterský finiš už letos vyhráli Alexander Kristoff a Caleb Ewan, k nim se velmi naléhavě chtěli přidat i Sam Bennett či Giacomo Nizzolo. Jenže nikdo neměl na zrychlení a skvělou poziční hru Wouta van Aerta. Vyrazil zpoza zadního kola Ceese Bola a pohodlně se kolem něj prohnal k vítězství.

Cyklistický závod Tour de France - 5. etapa Gap - Privas (183 km):

1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:21:22, 2. Bol (Niz./Sunweb), 3. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick-Step), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 6. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 7. Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept), 8. Ewan (Auastr./Lotto-Soudal), 9. Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), 10. Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation), ...105. Kreuziger (ČR/NTT) -3:11, 162. Hirt (ČR/CCC) -4:50.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 22:27:26, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -3, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7, 4. Martin (Fr./Cofidis) -9, 5. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 6. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma), 7. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic), 8. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 9. López (Kol./Astana), 10. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) všichni -13, ...122. Hirt -41:51, 126. Kreuziger -44:27.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články