Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Nejlehčí etapa v kariéře, pak panika a ještě později euforie. Van Aert zatím na Tour exceluje

Ve žlutém je sice Adam Yates, možná největší postavou letošní Tour de France je ale zatím Wout van Aert. Belgičan obětavě pracuje pro své lídry, kterým z doprovodných aut vozí bidony, aby je později táhl v kopcích. Zároveň ale dokázal vyhrát sprinterskou etapu. Přímý přenos 6. etapy Tour de France sledujte od 13:50 na ČT sport a webu ctsport.cz, spolu s Tomášem Jílkem komentují Lubor Tesař a Petr Benčík.

Wout van Aert
zdroj: ČTK/AP autor: ChristophePetit-Tesson

Strade Bianche. Milán-San Remo. Etapa na Critériu du Dauphiné. Belgický šampionát v časovce. To všechno zvládl Wout van Aert během tří srpnových týdnů. Nyní je září a k těmto úspěchům si může přidat vyhranou etapu na Tour de France, druhou ve své kariéře. Jestli si někdo zaslouží označení cyklista (zvláštního) roku, je to právě Van Aert.

A nejen kvůli svým vítězstvím. Vždyť ve čtvrté etapě Staré dámy byl zcela zásadní pro úspěch Primože Rogliče, pro něhož se doslova obětoval ve stoupání na Orcieres-Merlette. V předchozích dnech zase trojnásobný mistr světa v cyklokrosu jezdil k doprovodným autům a na svých zádech tahal litry vody pro své kolegy.

Takhle vypadá nezištnost, takhle se pozná, když má někdo třídu. Své sprinterské kvality ukázal v dojezdu pátého dne, když o půl kola překonal Ceese Bola. Zatímco Nizozemec měl perfektní "lead-out" od svých rozjížděčů, Van Aert byl ve finále na všechno sám - jeho tým má jiné starosti. Přesto zvítězil.

"Byl to náročný závěr, přitom předtím šlo asi o nejlehčí etapu, kterou jsem kdy jel. Nebyl žádný únik a jelo se pomalu, ale zase pak byl každý čerstvý a poslední hodina byla hodně hektická," popisoval Van Aert v cíli. "Každý chtěl být na čele, protože foukalo. Poslední kilometr byl trochu do kopce a já věděl, že by mi to mohlo sednout," dodal.

Okamžitě poděkoval svému týmu Jumbo-Visma. "Jsem šťastný, že jsem tuhle šanci dostal. Když máte jednu příležitost a proměníte ji, je to skvělé," svěřil se. Skoro jako by tak nebyl terén, v němž by belgický cyklista neexceloval. Snad jen opravdu velké kopce jsou (zatím) nad jeho síly.

V šesté etapě už jej znovu budeme vídat ve vláčku tzv. "žlutých vos", jak se Jumbo-Visma přezdívá na základě jejich dresů. "A budu pro tým pracovat ještě usilovněji. Naši lídři ukázali, že mají dobré nohy, a tohle bude důležitá etapa," říká před šestou etapou. V ní přijde na řadu druhý horský finiš ročníku na Mont Aigoual.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články