Logistická značka Čechofracht je na prodej

Čechofracht

Čechofracht Zdroj: PKP Cargo

Společnost PKP Cargo International v rámci své reorganizace nabízí ochrannou známku na název i logo Čechofracht. Spediční služby, které dříve Čechofracht vykonával, PKP Cargo International už dříve přesunul pod svou mateřskou společnost, nyní bude čekat na nabídky ke koupi ochranné známky do konce září.

Čechofracht patří od roku 2010 do skupiny PKP Cargo International (dříve Advanced World Transport - AWT), která se zaměřuje především na nákladní železniční dopravu. V minulosti pod názvem AWT Čechofracht nabízela především komplexní spediční služby.

Zajišťovala přepravu zboží po železnici, silnici, po moři i letecky. Činnost firmy se však postupně utlumovala, v roce 2012 tehdejší AWT prodalo velkou část logistických aktivit Čechofrachtu dánské firmě DSV a zaměřilo se především na železniční a kombinovanou dopravu. Spediční služby postupně přesunulo pod vlastní mateřský podnik.

Podle poslední dostupné výroční zprávy z roku 2018 dosáhla firma AWT Čechofacht tržeb 57 milionů korun a zaznamenala ztrátu deset milionů korun. Ve společnosti pracovalo sedm zaměstnanců. Hlavní část tržeb firma v poslední době generovala především z pronájmu areálu v pražské Hostivaři.

Čechofracht byl založen jako státní podnik pro námořní dopravu. Od konce 50. let se firma soustředila na zahraniční obchod, když zajišťovala československý export i import. Své přepravní služby postupně přesunula i na silniční, železniční a leteckou dopravu.