KSČM v usnesení napadla Vystrčila. Vláda se má od jeho mise na Tchaj-wan distancovat

Komunisté podporující vládu hnutí ANO a sociálních demokratů vyzvali kabinet a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby se jednoznačně distancovali od mise předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ANO) na Tchaj-wan. Vystrčilova cesta podle nich byla "svévolná, až rituální a zbytečná". V usnesení výkonného výboru KSČM uvedli, že by Petříček měl prohlásit cestu za "nulitní", nebo ze své funkce odstoupit.

"K cestě pana předsedy jsem se již opakovaně vyjádřil, vláda zastává dlouhodobě konzistentní pozici. Nevidím důvod, abych na výzvu KSČM reagoval," uvedl Petříček.

Vystrčil dnes zhruba týdenní misi ukončí návštěvou tchajwanské banky či účastí na fóru zabývajícím se změnou dodavatelských řetězců. Jeho cesta vyvolala velkou mezinárodní pozornost mimo jiné kvůli ostré kritice, kterou na ni reagovala Čína, jež ostrovní stát považuje za svou odštěpeneckou provincii. Z Tchaj-wanu odletí dnes večer.

Jestli se #SenatNaTaiwanu na něco obzvlášť těšil, bylo to setkání s prezidentkou @iingwen. Vřelé přijetí, předání darů se symbolickým přesahem a vzpomínka na zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. Řád příznivých oblaků udělený in memoriam převzal @Vystrcil_Milos. pic.twitter.com/mwSCjv1na7

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) September 3, 2020

Podle usnesení KSČM byla Vystrčilova mise "svévolná, až rituální a zbytečná". "Byla v rozporu s doporučeními prezidenta, vlády i ministra zahraničních věcí České republiky, ale také předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které vláda za svoji činnost odpovídá. Neposloužila nikomu a ničemu, snad kromě sebeprezentace pana Vystrčila a jeho suity a těm, kteří ochotně nahradí české zboží na čínském trhu," uvádí usnesení.

Vystrčilova cesta podle mínění komunistů není prospěšná národním zájmům České republiky. "Fráze o obraně svobody a demokracie jsou pouze ubohým pokusem zdůvodnit zjevnou neopodstatněnost celé akce, mající za cíl poškodit vztahy České republiky a Čínské lidové republiky. Vměšování se do vnitřních záležitostí suverénní a nezávislé země, v rozporu s mezinárodním právem a dobrými mravy a podpora separatismu, zcela jistě vyvolají reakci, která může mít neblahé následky pro zájmy České republiky a většiny jejích občanů," stojí v usnesení.

Vystrčil ve středu pozval na pracovní návštěvu ČR předsedu tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna. Zdůraznil, že jde o pracovní, nikoli oficiální návštěvu. V minulých dnech mluvil s premiérem Su Čen-čchangem, předsedou parlamentu Jou Si-kchunem a s několika členy vlády.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Miloš Vystrčil (ODS) Tomáš Petříček Tchaj-Wan Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy