Narovnání páteře České republiky, hodnotil Vystrčil cestu na Tchaj-wan. Považuje ji za úspěšnou

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v sobotu po poledni během tiskové konference spolu s dalšími senátory zhodnotil cestu na Tchaj-wan. Poděkoval přitom všem, kteří věřili, že jejich mise bude úspěšná, což se podle něj také stalo. „Jsem velmi rád, že jsme cestu realizovali a velmi si vážím podpory, které se nám ode všech, i mimo Českou republiku, dostalo,“ sdělil novinářům.

Video Praha (Aktualizováno: 14:10 5. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Mise měla tři úkoly. Prvním bylo navázání hospodářských kontaktů, vědecko-výzkumných kontaktů a kontaktů, které se týkaly spolupráce v oblasti inovací a modernizace různých technologií. Tam jsme byli velmi úspěšní,“ uvedl předseda Senátu.

Nezávislý Tchaj-wan? Důvody, proč česká delegace vyvolala tak podrážděnou čínskou reakci

Číst článek

„Co se týká jakéhosi návratu charakteru či narovnání páteře České republiky, to znamená důkazu toho, že je suverénní a samostatnou zemí, to si myslím, že rovněž rezonovalo mezi českými obyvateli. Dostávali jsme velké množství podpůrných e-mailů a, řekněme, i vyznání z pocitu hrdosti, že jsme návštěvu tímto způsobem realizovali.“

Třetí úkol se podle Vystrčila týkal „logické spolupráce demokratických zemí“. I tam podle jeho slov důvěra, kterou Tchajwanci vyjadřovali české delegaci, byla „neuvěřitelně vysoká“.

„S návštěvou jsem spokojený,“ shrnul své pocity z cesty. „Jsem spokojený i s tvrzeními, kterých se nám dostalo ze strany jak velkých tchajwanských firem, tak těch malých, a politické reprezentace. Těším se, že poté, co skončí covidová epidemie, se dočkáme například i přímého spojení Tchaj-pej - Praha.“

Inspirace pro další

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na tiskové konferenci informoval například o dohodnutých kulturních výměnách mezi českou metropolí a Tchaj-pejí. Příští rok tam v rámci koncertního turné vystoupí Pražská filharmonie. V průběhu léta 2021 na Tchaj-wan také přijede výstava zhruba 250 uměleckých děl Alfonse Muchy a umělců, kteří se jím inspirovali.

Návštěva byla pro primátora podle jeho slov velmi inspirativní. „Pevně doufám, že to inspiruje i další lidi napříč Evropou,“ dodal v závěru své řeči.

Čeští podnikatelé, kteří byli součásti delegace, absolvovali na Tchaj-wanu podle předsedy Česko-tchajwanské obchodní komory Pavla Diviše kolem 280 schůzek s tamními protějšky.

Čínský partner neodebral od Petrofu pětimilionovou zakázku. Podle ředitelky české firmy se bojí pokut

Číst článek

„Nejeli jsme si tam pro sliby, ale pro příležitosti. Slib nám nepomůže. Teď je na českém byznysu, abychom příležitosti zpracovali a přínos z nich udělali,“ řekl novinářům.

Společnost Circular Energy, která se zabývá recyklací plastu, si už na Tchaj-wanu domluvila podle Diviše přímého distributora. Firma Veracity Protocol se s tchwajnskými partnery podle něho dohodla, že jim vytvoří aplikaci pro mobilní telefony, která dokáže rozpoznat padělané roušky.

Na spolupráci se dohodla i s tiskárnou cenin. Firma TGS uzavřela dohodu o vývoji obráběcích strojů.

Na tiskové konferenci ke zhodnocení tchajwanské mise vystoupili i další členové delegace z řad senátorů. Česko a Tchaj-wan by mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti i v boji proti koronaviru. Ve hře je i zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí, působení v Česku zvažuje i jedna z tchajwanských bank. Mluvilo se o výměně studentů i o další spolupráci v akademické sféře.

Bariéry, nebo mosty?

Vystrčil a další členové senátní delegace chtějí seznámit s výsledky své cesty na Tchaj-wan premiéra Andreje Babiše (ANO) a další ministry. Možnosti spolupráce s touto asijskou zemí jsou podle nich obrovské.

„Musíme zřejmě některým našim ministrům včetně pana premiéra ještě znovu vysvětlit, jak obrovský potenciál přivážíme a jakou šancí výsledky naší cesty jsou. My to nejdříve uděláme a následně uvidíme, zda budou ochotni proinvestovat se z krize, která nás čeká, i s pomocí tchajwanských investic,“ uvedl předseda Senátu.

Další nejvyšší ústavní činitelé Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan už dříve nedoporučili. Tvrdě ji kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou odštěpeneckou provincii. Vystrčila se naopak zastaly Německo, Francie či Slovensko.

„Potenciál důvěry a potenciál ochoty s námi spolupracovat je obrovský. A bude teď naším úkolem, abychom ho zúročili jak na úrovni podnikatelské, tak na úrovni exekutivy,“ prohlásil. Bude podle něho na vládě, zda bude stavět bariéry, nebo mosty.

Vystrčil se z Tchaj-wanu vrátil v sobotu dopoledne. Ke kbelskému letišti ho přišla přivítat a poděkovat mu více než stovka lidí. Členové delegace pak odjeli do Senátu, kde je čekalo povinné testování na covid-19.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme