Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hirschiho útok ztroskotal na posledním kilometru. Slovinci mají etapu i žlutý dres

Devátý den na Tour de France způsobil velkou radost slovinským fanouškům. Etapu s cílem v Laruns vyhrál ve sprintu z pětičlenné skupinky Tadej Pogačar, hned za ním dojel jeho krajan Primož Roglič, který je novým lídrem závodu. Dosavadní muž ve žlutém Adam Yates se totiž s nejlepšími neudržel. Smolařem je Marc Hirschi, kterého favorité dostihli kilometr a půl před finišem. 

Tadej Pogačar
zdroj: ČTK/AP autor: Benoit Tessier

Dvaadvacetiletý Marc Hirschi strávil téměř sto kilometrů sám v úniku. Přejel i závěrečnou prémii kategorie 1 Col de Marie Blanque a svůj už jen malý náskok dokázal držet i na posledních dvaceti kilometrech do cíle v Laruns. Byl to výkon hodný srovnání se slavným Thomasem de Gendtem, který je považován za specialistu na podobné úniky.

Jenže 1600 metrů před cílem jej čtveřice Primož Roglič, Mikel Landa, Egan Bernal a Tadej Pogačar přece jen dostihla. Došlo na sprint, v němž byl Hirschi vítězství blízko. Jenže na posledních metrech jej předstihli vítězný Pogačar i Roglič, který přebírá po odpadnutí Adama Yatese vedení v závodě. "Jel jsem to na plný plyn, víc už to nešlo," hodnotil v cíli Pogačar. 

Roglič je prvním Slovincem v historii, který si oblékl žlutý dres. Tour nyní vede o jednadvacet sekund před Eganem Bernalem, třetí Guillaume Martin má ztrátu 28 vteřin. Následují Romain Bardet, Nairo Quintana a Rigoberto Urán. Vítěz etapy Pogačar je sedmý a jeho ztráta činí čtyřicet čtyři vteřin. 

Jak etapa probíhala?

Marc Hirschi o sobě dal hlasitě vědět hned ve druhé etapě, kde ve sprintu nestačil pouze na Juliana Alaphilippa. Švýcarský debutant na Tour de France byl ve světlech reflektorů znovu v deváté etapě, kde se odvážně vydal dopředu. Jel tak srdnatě, že jej nedokázala chytit ani jiná skupina uprchlíků, která posléze své snažení vzdala a nechala se chytit pelotonem.

Třicet kilometrů před finišem v Laruns měl stále náskok čtyř minut a před sebou klíčové stoupání Col de Marie Blanque (7,7 km / 8,6 %). Jumbo-Visma ale chtěli etapu pro sebe, a tak Robert Gesink, Wout van Aert, Sepp Kuss a George Bennett začali jet opravdu vysoké tempo. Vše pro to, aby Primož Roglič na vrcholu sebral bonifikaci a po sjezdu do Laruns zvítězil.

Ve stoupání došlo na řádnou bitvu mezi favority. Tadej Pogačar opět útočil a byla to jeho zrychlení, která zničila Adama Yatese. Brit ztratil kontakt a s ním i žlutý dres. Na vrchol stoupání vyjela čtveřice Roglič, Pogačar, Mikel Landa a Egan Bernal. Stále však před nimi zůstával fantasticky jedoucí Hirschi.

Jeho odyssea se zastavila až 1600 metrů před cílem, kdy byl čtveřicí dojet. Mladý Švýcar si zkusil za favority odpočinout v závěru a předsprintovat je, ale neměl už sil. Porazili jej oba Slovinci: Pogačar si připsal triumf, Roglič je novým lídrem Tour de France. Na Hirschiho zbyla po vynikajícím výkonu třetí příčka.

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa Pau - Laruns (153 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:55:17, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 3. Hirschi (Švýc./Sunweb), 4. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 5. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) všichni stejný čas, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 7. Martin (Fr./Cofidis), 8. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale), 9. Porte (Austr./Trek-Segafredo), 10. Urán (Kol./EF) všichni -11, ...61. Hirt (ČR/CCC) -16:22, 136. Kreuziger (ČR/NTT) -29:27.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 38:40:01, 2. Bernal -21, 3. Martin -28, 4. Bardet -30, 5. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic), 6. Urán oba -32, 7. Pogačar -44, 8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:02, 9. López (Kol./Astana) -1:15, 10. Landa -1:42, ...90. Hirt -1:40:53, 113. Kreuziger -2:05:16.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články