loading...

Hrdinou etapy byl Švýcar Marc Hirschi (Sunweb), který jako jediný dokázal na delší čas uniknout pelotonu a dostižen byl až 1,7 kilometru před cílem skupinou čtyř nejlepších vrchařů. Tadej Pogačar (UAE Emirates), Primož Roglič (Jumbo - Visma), Mikel Landa (Bahrain - McLaren) a Egan Bernal (Ineos Grenadiers) v posledním stoupání Marie Blanque ujeli soupeřům a získali několik sekund na největší soupeře. 

Hirschi se nevzdal ani po dojetí, připravil se na sprint, rozjel ho jako první a nebyl daleko od vítězství, ale slovinská dvojice Pogačar - Roglič byla nakonec rychlejší. Tadej Pogačar získal první etapové vítězství na Tour v životě a přidal k tomu 10 bonusových sekund.  

Nekonečný boj o únik a Hirschiho sólo

Do úniku chtělo v poslední pyrenejské etapě mnoho závodníků, závodníci bez přestávky útočili a dojížděli se a tak se nakonec žádný dlouhý a velký únik nevytvořil. Skupina několika jezdců sice unikla, ale z ní v prvním kopci odjel Marc Hirschi a pokračoval po zbytek etapy sám. 

Za Hirschim se sice i později snažili někteří jezdci odjet, ale marně, vše pohltil tým Jumbo - Visma pracující pro Primože Rogliče. Skvělý výkon opět předvedl Wout van Aert, který táhl hlavní pole přes několik stoupání.

Hirschi posbíral všechny vrchařské prémie a posunul se na průběžné třetí místo vrchařské soutěže, ale zajímala ho jen etapa. V pelotonu se začalo závodit až v posledním stoupání Marie Blanque s vrcholem 18 kilometrů před cílem.

Nesmrtelný Pogačar

A opět byl aktivní zejména Tadej Pogačar. Jako první nastoupil 2,5 kilometru před vrcholem stoupání a zopakoval to ještě nekolikrát a jeho tempo dokázali následovat pouze Roglič, Bernal a Landa. Překvapivě se nedařilo Nairovi Quintanovi (Arkéa - Samsic) a odstup měli také Guillaume Martin (Cofidis), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Richie Porte (Trek - Segafredo), Rigoberto Uran (EF) a další. Ale neztráceli moc, na vrcholu byli jen 20 sekund za skupinou Primože Rogliče. 

Naopak hodně špatný den prožívali závodníci, kteří trpěli už včera. Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) opět řešil bolavá záda, brzo odpadl Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) a Tom Dumoulin (Jumbo - Visma) jen chvíli pracoval pro Rogliče a také odpadl. 

Na vrcholu Marie Blanque byla zvláštní prémie s bonifikacemi. 8 sekund získal Hirschi, ale o 5 a 2 sekundy si to rozdali lídři na celkové pořadí. Pogačar zaútočil, ale Roglič dokázal reagovat a získal 5 sekund, na Pogačar zbyly 2 sekundy a navíc málem spadl po kontaktu s Rogličem, který se mu za to omluvil. 

Pogačar byl hlavním motorem čtyřčlenné skupiny na rovině před cílem a snažil se nejen získat co nejvíce času na druhou skupinu, ale také dostihnout Hirschiho. To se podařilo. Chladnokevný Hirschi si všiml, že se k němu skupina rychle blíží a radši na ni počkal a ušetřil poslední síly na spurt. 

Šel na to chytře, začal sprintovat zezadu, ale Pogačar mu okamžitě zapadl do háku a před páskou ho zprava předjel. Z levé strany se před Hirschiho dostal také Roglič a vybojoval 6 sekund bonifikace. Skupina Naira Quintany ztratila pouze 11 sekund, hůř dopadl Adam Yates (Mitchelton - Scott), který dojel společně s Tomem Dumoulinem a dalšími jezdci se ztrátou 54 sekund.    

Roglič poprvé lídrem Tour 

Primož Roglič se tedy poprvé oblékl do žlutého dresu lídra závodu. Třicetiletý Slovinec má náskok 21 sekund před Bernalem a 28 sekund před Martinem. Bardet ztrácí jen půl minuty a 32 sekundy ztráty mají Kolumbijci Quintana a Uran. Pogačar si polepšil pouze o dvě pozice a je průběžně sedmý s odstupem 44 sekund, ale během dvou etap stáhnul polovinu své ztráty.

Mladý Slovinec se opět přiblížil bílému dresu. Na Bernala ztrácí 23 sekundy. Nejlepším vrchařem zůstává Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), ačkoliv v největších kopcích na soupeře ani zdaleka nestačí. V bodovací soutěži se nic důležitého nezměnilo, Peter Sagan (BORA - hansgrohe) vede o 7 bodů před Samem Bennettem (Deceuninck - Quick-Step).