Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Konkurent WhatsAppu bude open source: Threema zveřejní zdrojový kód

Jiří Palyza 07.09.2020

Vývojáři messengeru Threema oznámili, že do budoucna bude aplikace k dispozici jako open source. Jde o reakci na kritiku bezpečnosti. Uvidíme, zda tento krok povede k dalšímu velkému rozšíření této komunikační platformy.

Threema se stává aplikací s otevřeným zdrojovým kódem. Tato informace už byla považována za jistou, nicméně kód prozatím nikdo neviděl.

To ale není jediná novinka, která provází konkurenta WhatsAppu. Výrobci se také povedlo najít nového investora. Vysoce pravděpodobně se jím stane investiční společnost Afinum Management se sídlem v Curychu. To by mělo velmi pomoci dalšímu růstu a rozšíření komunikační platformy.

Vyzkoušejte si: Threema

threema-logo

Threema Web

CHIP hodnotí Dobrý

Webová aplikace Threema vám umožní použít komunikátor také na PC.

Stáhněte si
threema-logo

Threema Android App 4.4

CHIP hodnotí Velmi dobrý

Chatovací platforma, používající pro ochranu obsahu komunikace šifrování.

Stáhněte si

 

Výhody
důraz na bezpečnost a ochranu osobního prostoru
podporuje textové a mluvené zprávy, hovory, sdílení obrázků, videí a polohy
podpora anonymity
Nevýhody
placená aplikace


Konkurent pro WhatsApp, Threema: zdrojový kód bude k dispozici otevřeně

threema1

Threema se stává softwarem s otevřeným zdrojovým kódem: vývojáři budou mít přístup k programovému kódu aplikace. | Zdroj: Google Play/Threema

Zveřejnění zdrojového kódu komunikátoru je krokem proti kritice aktivistů na ochranu osobních údajů, kteří na nemožnost přístupu ke zdrojům aplikace opakovaně upozorňovali. Vývojáři také oznámili, že Threema by měla v budoucnu fungovat lépe na více zařízeních. Paralelní použití na smartphonu nebo PC tak bude možné aniž by na serverech zůstavaly digitální stopy, obsahující osobní údaje.

"Komplexní transparentnost umožní každému nezávisle kontrolovat zabezpečení a funkčnost komunikátoru a ověřit, zda se publikovaná zdrojový kód shoduje s instalovanou aplikací", uvedli v souvislosti s rozhodnutím o zveřejnění kódu zástupci Threemy.

mohlo by vás také zajímat: whatsapp – messenger získá praktický přehled využití paměti


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud