Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Velký Bennettův den. První etapa a zelený dres k tomu

Desátá etapa nebyla bez komplikací, hromadným spurtem však vyvrcholila. Na ostrově Ré se ze svého prvního vítězství na "Staré dámě" raduje irský šampion Sam Bennett. Ve finiši ze všech sil odrazil nápor Caleba Ewana a Petera Sagana. Bennett se navíc vrátil před Sagana do čela bodovací soutěže. 

Sam Bennett poráží Caleba Ewana
zdroj: ČTK/AP autor: Kenzo Tribouillard

Sam Bennett dříve jezdil v dresu Bory-hansgrohe, kde za Peterem Saganem nedostával tolik příležitostí. To se v jeho novém působišti Deceunincku-QuickStep změnilo. Bennett vyhrál na Tour de France svou první etapu. "Měl jsem strach, že se přede mě Caleb (Ewan) dostal. Chci všem poděkovat," pronesl Bennett, kterému se nedařilo zadržet slzy.

Rozestupy mezi největšími favority se nemění a Primož Roglič nadále vede o jednadvacet vteřin před Eganem Bernalem. Oba po celou dobu dne nebyli v potížích, což se nedalo říci o aktuálně třetím Guillaumovi Martinovi. Francouz musel stahovat ztrátu poté, co se ocitl za pádem. Pro lídra Cofidisu ale vše dobře dopadlo a svou pozici v pořadí drží dále.

Jak etapa probíhala?

Boční vítr byl po celý den hrozbou pro peloton, stejně tak pády. K rozdělení hlavní skupiny, a to až na pět skupinek, došlo 100 kilometrů před finišem díky aktivitě týmu Deceuninck-QuickStep. Cyklisty ještě zastavil pád, po němž musel odstoupit zkušený debutant Sam Bewley z Mitcheltonu-Scott, a tak o nervy nebyla nouze.

Peloton se ale nakonec sjel, stejně tomu bylo po další kolizi, po níž museli ztrátu dohánět Tadej Pogačar i třetí muž pořadí Guillaume Martin. Pokaždé ale vždy vše pro závodníky dopadlo a celé startovní pole se už blížilo k finále na ostrově Ré. Favority byli Caleb Ewan, Sam Bennett, Bryan Coquard či Cees Bol z týmu Sunweb.

Na dělení pelotonu ale přece jen ještě přišlo při nájezdu na most na závěrečný ostrov, kdy 16 kilometrů před cílovou čarou peloton hodně prořídl. Favorizovaní sprinteři však nechyběli a šlo se do finiše. Ten mocně rozjel tým Sunweb, avšak nejvíc z toho profitoval Ir Bennett. Porazil Caleba Ewana a navíc se znovu oblékl do zeleného dresu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články