Všichni kluci se amatérskému parkouru, tedy pohybové aktivitě, která spojuje výskoky, přeskoky, lezení a akrobatické prvky, věnují ve volném čase. Toužili se však setkat s někým, kdo je naučí nové triky, poradí jim s technikou a dodá jim odvahu pokračovat. Jejich sen jim pomohl splnit Nadační fond Albert v rámci každoročního projektu Bertíkova štafeta. Kluci se tak mohli osobně seznámit s jedním z nejúspěšnějších českých parkouristů, Tomášem Zonygou, a co víc, vyzkoušet si více jak dvouhodinovou lekci pod jeho vedením.

Kluci se vzájemně hecovali

V parkourové hale na pražském Jarově na ně čekala celá řada méně či více náročných překážek. Počáteční nervozita byla rychle pryč a ze skupiny chlapců se rázem stala parta, která se navzájem hecovala k náročnějším trikům. Se správným provedením jim radil právě Tomáš, který vyzkoušel jejich pozornost a bystrost při společné rozcvičce, ale i odvahu při lezení na dřevěnou stěnu.

Nechyběly ani salta a přeskoky, které jsou právě pro parkour typické. „Jsem moc rád za tuto možnost a super den s Tomášem," nadšeně děkuje Marián z Dětského domova v Semilech. Parkour si trénuje sám v domově a své znalosti pak trpělivě předává i dalším dětem.

Přeskok přes lavičku odstartoval kariéru

Tomáš, kterému nikdo neřekne jinak než Zony, se k parkouru dostal ve třinácti letech. Při hře s kamarády přeskočil lavičku přemetem, a protože měl trik úspěch, pokusil se ho několikrát zopakovat. Kamarádi jeho skok zachytili na video a následně nahráli na YouTube. Netrvalo dlouho a ozval se mu parkourista z vedlejší vesnice, díky kterému Tomáš tomuto adrenalinovému koníčku naprosto propadl.

Dnes své zkušenosti také rád předává mladším následovníkům: „Jako malý jsem miloval hrdiny všeho druhu. Hrdiny s nezlomnou vůlí, kteří pomáhali okolí i přes to, že jim osud nerozdal vždy úplně ty nejlepší karty. Rád bych svým příběhem inspiroval a svým jednáním pomáhal všem bez rozdílu v tom, aby šli za svými sny, nebáli se být sami sebou a nenechali se odradit ani nepříznivými okolnostmi," říká Tomáš.

Trénink plný inspirace

Na závěr si všichni popovídali o plánech do budoucna a dostali od Zonyho rady, jak trénovat i mimo prostředí speciálně vybavené haly. „Nejen jako parkourista, nebo trenér, ale i jako člověk věřím, že lidský potenciál je opravdu obrovský, ne-li nekonečný. Proto se sám snažím jít příkladem a učit děti, že jejich sny se mohou stát skutečností, pokud nepřestanou věřit a neustále na sobě budou pracovat," doplňuje Tomáš.

Aby se chlapci mohli v parkouru nadále vzdělávat a inspirovat k pohybu i své ostatní kamarády z dětského domova, dostanou od Tomáše jeho novou motivační knihu Deník parkouristy, která oficiálně vychází v druhé polovině září. Knížka je plná příběhu ze Zonyho parkourové cesty, na kterých se snaží čtenářům přiblížit, že parkour není o bláznivých, bezhlavých kouscích, ale naopak o tom poznat své limity a trénovat bezpečně. Radí jak a kde začínat, pro koho je parkour vhodný, jak trénovat efektivně a jaké si na něj pořídit vybavení. Detailně v ní také popisuje více než třicet triků, které mohou děti začít trénovat samy. Kdo ví, možná za pár let uvidíme jednoho z chlapců, jak předává své zkušenosti dál, podobně jako Tomáš.

I vy můžete pomoci splnit přání

Do pomoci dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí se může zapojit každý. Hlasování o projektech dětských domovů a dalších organizací v rámci programu Bertík pomáhá proběhne od 22. října do 5. listopadu ve vybraných obchodech Albert. Za každý nákup nad 200 korun obdrží zákazník jeden hlasovací žeton, takzvaný „Bertík“. Vítězným projektem v každém regionu se stane ten, který nasbírá více Bertíků. Projekt, který se umístí na prvním místě, obdrží následně od Nadačního fondu 60 tisíc korun. Odměnu 40 tisíc korun si pak odnese projekt, který se umístí na druhém místě.