Babiš: Ze všech míst je kritika, jak to děláme špatně. Bilancovat budeme na konci

Premiér Andrej Babiš (ANO) na dnešním setkání středočeských starostů v Praze vyzval k tomu, aby se lidé přestali strašit koronavirem. Důsledkem je podle něj například to, že se u části lidí zhoršila prevence rakoviny kůže. Reagoval tím mimo jiné na skutečnost, že se někteří starostové báli na dnešní setkání přijet.

"Chtěl bych poprosit všechny, abychom se už konečně přestali strašit," uvedl Babiš. Dodal, že by veřejnost rád uklidnil. "Tolik, co my testujeme, nikdo netestuje," řekl. Zopakoval, že například sousední Slovensko, které ČR od pátku zařadí kvůli růstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových zemí, dělá testů na covid-19 mnohem méně.

"Ze všech míst je kritika, jak jsme dělali všechno špatně. Všichni už zapomněli, jak jsme nosili povinně roušky venku," připomněl Babiš první vlnu pandemie, kdy se pokládalo za samozřejmé chránit si nos a ústa. Dnes je podle něj situace spíš opačná a lidé si na něj ukazují, když jde nakupovat s respirátorem.

Podle Babiše se Česko stalo obětí svého úspěchu z první vlny, protože se dostalo mezi země, které brzo otevřely. "Bilancovat budeme na konci. A věřte mi, že to sleduji osobně. Hlavně počet hospitalizovaných," dodal.

V pořadí již sedmé setkání středočeských starostů, na které jsou zváni všichni primátoři a starostové z regionu, se opět koná v Clarion Congress Hotelu v Praze Vysočanech. Na setkání bývá zváno kolem 1140 zástupců obcí, účast jich podle krajského úřadu tentokrát přislíbilo kolem 350. Kromě Babiše na jednání dorazili i ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO), dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (oba za ANO). Kvůli pandemii koronaviru musejí mít účastníci nasazené roušky.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Polská armáda, ilustrační fotografie

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru zveřejněném v úterý. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit, informuje agentura Reuters.

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.

před 7 hodinami

Emmanuel Macron na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023.

Macron označil Rusko za hrozbu pro Evropu: Musíme se umět sami bránit

Potřebujeme Evropu, která se dokáže sama bránit, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu k evropské mládeži v Drážďanech. Macron, který je na třídenní státní návštěvě v Německu, označil Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu před více než dvěma lety, za hrozbu evropské bezpečnosti.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Fiala přivítá v Praze vážené hosty. Řešit se má bezpečnostní spolupráce či pomoc Ukrajině

V Česku dnes proběhne první z důležitých politických jednání v tomto týdnu. Premiér Petr Fiala (ODS) přivítá v úterý večer v Kramářově vile v Praze lídry několika ostatních zemí, řešit se bude bezpečnostní spolupráce či pomoc Ukrajině. Česko bude tento týden hostit také jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy