Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

První vítězství pro Boru nezařídil Sagan, ale Kämna

Lennard Kämna se dočkal. Poté, co německý cyklista ze stáje Bora-hansgrohe ztratil jednu etapu ve finiši, raduje se v cíli 16. dne ve Villard de Lans. Kämna uspěl z početného úniku, který nechaly odjet silné stáje v čele s Jumbo-Visma. Vedení v celkovém pořadí dále drží Primož Roglič.

Lennard Kämna
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Tým Bora-hansgrohe byl dosud na Tour de France hodně viditelný, na etapový úspěch ale zatím jezdci německé stáje nedosáhli. Blízko byl ve sprintech Peter Sagan, stejně jako Max Schachmann s Lennardem Kämnou v horské etapě na Puy Mary. Až nyní se ale dočkali. Kämna dokázal zvítězit po dlouhém dni v početném úniku.

V rozhodujícím stoupání mladý Němec porazil Richarda Carapaze a svůj náskok už v závěrečných dvaceti kilometrech nepromrhal. Favorité na celkové pořadí dali úniku spoustu prostoru a bitvu o pozice odložili na 17. etapu. V ní přijde stoupání na Col de la Madeleine a především závěrečný výstup na Col de la Loze, nejvyšší bod letošní Tour.

Jak etapa probíhala?

Peloton dal podle očekávání prostor velkému úniku, do něhož si postupně našlo cestu hned třiadvacet cyklistů. A velká jména rozhodně nechyběla: Richard Carapaz hned se dvěma pomocníky, Lennard Kämna s domestikem Danielem Ossem, domácí esa Julian Alaphilippe či Warren Barguil. Byla to silná sestava, z níž měl vzejít vítěz šestnácté etapy.

Stoupání, v němž se rozhodovalo, vrcholilo dvacet kilometrů před cílovým Villard de Lans. Na Montée de Saint Nizier du Moucherotte ostře zaútočil Richard Carapaz, avšak mladý Lennard Kämna jeho atak dokázal pokrýt a těsně pod vrcholem sám zaútočil. Kämna coby mnohem lepší tempař odjel a postupně navyšoval náskok před ekvádorským cyklistou.

Kämna před čtyřmi dny těsně nestačil na Puy Mary na Daniela Martíneze, nyní si spravil chuť. Tým Bora-hansgrohe slaví dlouho očekávané vítězství, o které se překvapivě nepostaral Peter Sagan, ale jeho mladý německý týmový kolega. Pro Kämnu jde po etapě na Critériu du Dauphiné o další obrovský úspěch v jeho zatím krátké kariéře.

Hlavní favorité bojovali jen v závěru, skutečně velká bitva ale byla odložena na sedmnáctou etapu, která bude vrcholit na Col de la Loze ve výšce nad 2300 výškovými metry. Dále tak vede Primož Roglič s náskokem čtyřiceti vteřin před Tadejem Pogačarem. Následuje kolumbijská dvojice Rigoberto Urán a Miguel Ángel López.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články