Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Všestranné aplikace pro Android a iOS: snadná automatizace činností na smartphonu

Jiří Palyza 16.09.2020

Chytré telefony jsou dnes už tak výkonné, že mnoho uživatelů řeší spoustu činností pouze s nimi a pomalu zapomínají na PC.

Typicky to platí pro mladé uživatele s jejich aktivitami na sociálních sítích, ale i online bankovnictví, komunikaci nebo nákupy na internetu stále častěji realizujeme na mobilech. Pokud ale chceme provádět různá nastavení, obvykle to děláme ručně. Existují aplikace, které nám pomohou pravidelné činnosti se smartphony automatizovat.

Chcete deaktivovat Bluetooth, jakmile se sluchátka dostanou mimo dosah telefonu? Potřebujete si nastavit pravidelné připomínání pitného režimu? Nebo si nepřejete přijímat pracovní hovory po osmnácté hodině? Všehny tyto úkoly může smartphone provést samostatně. Protože ale většina výrobců neposkytuje žádné možnosti automatizace podobných nastavení, musíte je provést ručně. Pokud si ale chcete ušetřit práci, je také možné si instalovat a nastavit aplikace, které potřebné úkony automatizují. Jejich pomocí si můžete nastavovat téměř všechny funkce smartphonu.

Stáhněte si: IFTTT

ifthanthat-logo

IFTTT – Aplikace pro Android 4.11.0

CHIP hodnotí Velmi dobrý

Pomocí aplikace můžete automatizovat funkce aplikací, ovládání zařízení chytré domácnosti a další činnosti přímo v telefonu s Androidem.

Stáhněte si

 

Výhody
jednoduchá automatizace procesů
kompatibilní s mnoha službami
Nevýhody
v bezplatné verzi pouze tři vlastní applety

IFTTT: jednoduché příkazy pro zařízení v domácnosti

ifthanthat1

Pomocí aplikace IFTTT můžete vytvářet jednoduché příkazy a propojovat aplikace. | Zdroj: IFTTT, Google Play

IFTTT je zkratka výrazu "if than then that", což stručně vystihuje princip, jak aplikace funguje. Pokud se splní nastavená podmínka, provede se definovaná akce. Tyto rozhodovací procesy jsou už definovány ve velkém množství appletů, které jsou k dispozici v aplikacích pro Android a iOS. Je možné použít kterýkoliv z nich.

V aplikaci si můžete vytvořit i vlastní applet. Volba "Create your own" vás procesem tvorby provede. Nejprve definujete podmínku, při jejímž splnění se konkrétní akce spustí. Může to být časový údaj, kdy opustíte konkrétní místo, nebo okamžik, kdy obdržíte nový e-mail. Poté si můžete zvolit, jaká akce se při splnění podmínky spustí. Může se vám například zobrazit oznámení nebo přidá položka do kalendáře. Jedinou nevýhodou aplikace IFTTT je, že takové vlastní applety si můžete v bezplatné verzi naprogramovat pouze tři.

IFTTT není ale omezena pouze na automatizace činností vašeho smartphonu. Kromě mobilních telefonů lze aplikaci použít k automatizaci prakticky všech činností zařízení vaší chytré domácnosti, pokud je používáte. Nástroj například umí zastavit robotický vysavač, jakmile vám někdo volá a vy hovor přijmete, nebo automaticky zapnout žárovky Philips Hue při západu slunce.

Od září 2020 nabízí IFTTT také rozšířenou verzi Pro, která vám kromě možností tvorby neomezeného počtu vlastních appletů poskytuje také bohatší možnosti programování. V appletech můžete definovat mnohem více kroků a využít v nich komplexnější funkce, jakými jsou například dotazy nebo podmíněná logika. Zpočátku je předplatné za 2 USD/měsíčně, od října 2020 to bude 10 USD/měsíčně.

Apple Shortcuts: automatizace na iPhone

androidallrounder2

Aplikace pro automatizaci činností pochází přímo od Applu. | Zdroj: Apple Shortcuts, Apple Store

Pokud jde o automatizaci, uživatelé iPhonů jsou na tom mnohem lépe, než majitelé Androidu. Na App Store je aplikace k bezplatnému stažení pro zařízení s iOS 12 a vyšším. Nabízí podobné funkce jako IFTTT. Protože ale pochází z vlastní dílny, jsou její možnosti mnohem rozsáhlejší a nabízí větší přístup k možnostem smartphonu. Také v Galerii této aplikace najdete hotové příkazy od ostatních uživatelů. Můžete je použít, a tím si ušetřit kompletní sestavování vlastních schemat.

Stáhněte si: Apple Shortcut

appleshortcuts-logo

Apple Shortcuts pro iPhone 2.2.2

CHIP hodnotí Velmi dobrý

Pomocí automatizačního nástroje Apple Shortcuts můžete svůj iPhone a iPad rozšířit o řadu užitečných funkcí.

Stáhněte si

 

Výhody
bohatý výběr možností
mnoho hotových příkazů, které se dají jednoduše použít
Nevýhody
zpočátku relativně složité používání

Pro pokročilé uživatele: Automate

ifthanthat3

Vývojové diagramy aplikace Automate lze použít pro tvorbu komplikovanějších příkazů. | Zdroj: Automate

Jednodušší aplikace pro automatizaci jsou pěkné a dobré, mají ale své limity. Aplikace, které nejsou kompatibilní s IFTTT, se automatizovat nedají, a nejsou možné ani rozsáhlejší zásahy do systému Android. Existují ale ještě další možnosti, jako například Automate.

Ta ale vyžaduje už poněkud pokročilejší znalosti oproti IFTTT, která je vhodná pro jednodušší úkoly. V nástroji Automate lze příkazy skládat pomocí vývojových diagramů a dají se tak programovat složitější úkoly s několika podmínkami. Kromě toho aplikace může i měnit nastavení smartphonu, s přístupem root i docela rozsáhle. Tak se dá automatizovat mnohem více funkcí smartphonu, například vypnout oznámení konkrétních aplikací ve zvoleném čase. I zde existuje široká komunita uživatelů, jejíž hotové programy lze použít.

Stáhněte si: Automate

automate-logo

Automate – Android App. 1.23.1

CHIP hodnotí Dobrý

Aplikace umožňuje rozsáhlejší tvorbu příkazů formou vývojových diagramů.

Stáhněte si

 

Výhody
automatizace rutinních činností
mnoho hotových automatizačních diagramů
možnost programování vlastních činností

Snadná automatizace pravidelných činností

S každou aktualizací systému Android se do smartphonů přidávají další funkce, a také Apple stále rozšiřuje možnosti svých zařízení. Z hlediska automatizace činností je ale stále prostor pro zlepšování. Časové řízení oznámení a další jednodušší činnosti nejsou problém pro aplikaci IFTTT. Pokud je to pro vás málo a potřebujete programovat složitější příkazy s více podmínkami, bude to stát trochu času, ale s aplikací Automate získáte výkonného pomocníka.

mohlo by vás také zajímat: obrovské rozšíření pro windows 10 – aplikace pro android doposud ve windows nefungovaly


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud