Hlavní navigace

Konference OpenAlt bude také online

16. 9. 2020

Sdílet

OpenAlt 2019 neděle

Podobně jako LinuxDays, proběhne i letošní konference OpenAlt nakonec online. Dnes ráno to spolek oznámil na svém webu. Důvodem je sílící epidemie onemocnění COVID-19.

Online konference bude dvoudenní v původním termínu 7. a 8. listopadu. Zároveň s přechodem na online se prodlužuje termín pro přihlášení přednášek do 23. září (týden ode dneška).

Tato zprávička byla zaslána čtenářem serveru Root.cz pomocí formuláře Přidat zprávičku. Děkujeme!

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 9. 2020 9:34

    Jiří

    Možná tím někoho naštvu, ale můj názor je, že tohle je jedno z mála pozitiv celého koronaviru. Myslím tím to, že se všechno, co se dá, přesunulo do online světa. A tím nemyslím jen tyto (OpenAlt, atd.) konference, kde to také dává smysl a je to pro nás, co nemáme rádi cestování a jsme zdaleka, mnohem lepší a konečně to budeme mít živě online a né jen záznamy (takhle to bylo u většiny konferencí).
    Ale především si najednou všechny firmy uvědomily, že ve většině případů nejsou vůbec nutná osobní setkání, ale stačí si online nasdílet plochu, probrat to, ukázat si to a je vymalováno. Už mě nikdo nenutí, abych přijel do Prahy, tam půl hodiny pokecal o počasí, někdo mi udělal na výkrese dva čtverečky a jednu čáru a já jel zase 140 kilometrů zpátky domů. Už mi nikdo nevolá, abych přijel podepsat ten který dokument, najednou všude stačí scan nebo dokonce obrázek podpisu vložený přímo do Excelu. Dřív jsem musel pořád řešit, zda mi někdo povolí nějaká školení, ale najednou je z toho webinář, který je buď zdarma a nebo je tak levný, že to nikoho netrápí, navíc tím nezabiju celý den (sedím doma, nejedu do Prahy), ale jen pár hodin. Z firmy už mi všechno automaticky posílají rovnou domů, už mi nikdo nevolá, kdy se na firmě stavím, abych si to vyzvedl.
    A další plus je, jak brutálně se zlepšila a zefektivnila spolupráce napříč celý řetězem profesí, které se na projektu podílejí. Dřív se týden ladil termín, kdy kdo může, abychom se sešli, zvolil se termín za další dva týdny. Pak tam stejně půlka lidí nepřijela a dělalo se to nadvakrát a ještě se tam ho*no domluvilo nebo rozhodlo. Teď se udělá klidně operativně telekonference, kdo tam nebyl, tak má záznam. Všechno se píše do mailové skupiny projektu a posílají se tam všechny změny, soubory a návaznosti a všechno lze dohledat, odpadá tak nutnost zápisů a hádky o tom, co kdo kde řekl nebo tvrdil. Jo a super u těch telekonferencí také je, že pokud mluví někdo z části projektu, který na mě nemá vazbu nebo je to prostě nudný kokosák, tak to trochu ztiším, klidně dočasně vypnu kameru, přepnu okno, můžu v klidu dál pracovat a nebo třeba jíst a pít a nemusím předstírat, že je to něco, co mě nesmírně zajímá a přitom uvnitř pomalu umírat.
    Takže závěrem: minimalizovalo se cestování autem (tím se omezila i moje uhlíková stopa), všechno se zefektivnilo, zkrátilo, zrychlilo a zprůhlednilo, zpřístupnily se mi další věci, které jsem chtěl vidět, ale nemohl jsem nebo nebyl na ně ochotný cestovat. A už si nemusím brát košili, trenky, kalhoty bo dokonce někdy vůbec hadry :D.
    A takhle bych mohl pokračovat. Prostě já si rozhodně nějaká pozitiva na současné situaci našel :).

  • 16. 9. 2020 9:49

    Ondřej Kolín
    Zlatý podporovatel

    Tenhle pohled chapu, na druhou stranu, osobni setkani zase spoustu lidem pomaha a vyhovuje. Mam par znamych, ktere diky podobnym akcim potkam a mame alespon prilezitost probrat, co je noveho.

    Navic diky tomu, ze jsme na stancich muzeme pomoci hands-on pristupem lidem a je to dedikovany cas primo pro ne. Na dalku se takovyhle pristup uplatnuje tezko. Radim na jedne fb strance lidem s Linuxem a kdyz potrebuji pomoci s instalaci, tak je posilam na nektere tyhle akce... Takhle to nepujde.

    Nahravani a streamovani by teoreticky resilo oboje, ale to uz je uplne jina pohadka o tom, jak vsechno stoji moc penez. :)

  • 16. 9. 2020 10:08

    PQK

    Občas se osobně setkat je fajn, bez debat...

    Ale to co popisujete jako problém kdy MUSÍTE být hands-on ... tohle řešíme pomocí WhatsUP v hands free modu a kamerou v mobilu ... Insalace, opravy nastavení PC, jak dostat PC na síť, jak nastavit vzdálený přístup ...

    Má to cca 85% úspěšnost, dost záleží na tom kdo je mezi mobilem a opravovaným PC. Trvá to o něco dýl než když jste onsite, ale po započítání cesty jste časově v plusu ...

  • 16. 9. 2020 9:55

    Jakub Valenta (neregistrovaný)

    Pro mě to zase úplně zabíjí smysl těch konferencí. Přednášky podle mě nejsou ten hlavní tahák, když si přečtu článek, hned o tom vím mnohem víc a online je interaktivita mnohem nižší. Na konferencích je zásadní potkat se s lidma z oboru. Online komunikace mi taky nepřijde kdovíjak efektivní, to co domluvím osobně za půl hodiny, to přes maily trvá dny. Nemluvím o tom, že když jsou všichni zavření doma, mají tendenci se mnohem víc vykecávat, protože si potřebují s někým popovídat.

  • 16. 9. 2020 10:20

    Jiří

    Nic proti setkávání se, pokud to má opravdu smysl. Vykecávání vidím určitě jinak, je to tedy asi velmi inviduální, ale podle mě lidi melou víc pantem právě při osobním setkání. Každopádně máš v textu jednu zásadní chybu, na kterou Tě chci upozornit: srovnáváš tam "to co domluvím osobně za půl hodiny" s mailem a nikoliv s telefonickým, video nebo share-desktop hovorem.

  • 16. 9. 2020 11:01

    Jakub Valenta (neregistrovaný)

    Telefonem zase vyrušuješ lidi v nevhodnou dobu a těžko chytneš víc lidí najednou. Takže ti nakonec nezbude než si to všechno naplánovat jako při osobním setkání a výhoda je jenom v tom, že nemusíš nikam jezdit (v tom případě se to stejně neřešilo osobně ani dřív).

  • 16. 9. 2020 13:50

    Saljack

    Vyhoda emailu resp. nekam zapsane veci je, ze to proste je dane. Kolikrat se mi stalo, ze jsem se s nekym osobne domluvil a on rekl, ze to udela a pak se na to vybodnul a pak tvrdil, ze nevi jak jsme se domluvili. Tohle s emailem odpada, je dukaz a mam to nekde ulozene jak to ma byt.
    Delam online pres 2 roky ve scrumu a musim rict, ze se divim jak jsme mohli pred tim byt tak neefektivni kdyz jsme sedeli v kanclu. Nikdo se nevykecava a kdyz se vola tak kvuli necemu opravdu dulezitemu.

  • 16. 9. 2020 16:48

    Libor Peltan

    Souhlasím s vámi, ale jen tak napůl.

    Co se týče konferencí, když se z nich ořeže formální i neformální setkávání a zůstanou jen přednášky, tak to je taková poloviční konference, a tím pádem i poloviční motivace se jí účastnit. V podstatě platíte účastnický poplatek jen za to, že můžete po přednášce položit dotazy, protože na všechno ostatní je tu záznam.

    Co se týče naskenovaných smluv a podpisů, tak to je sice jednodušší a rychlejší, ale z té bezpečnosti se mi dělá mdlo. Kdyby koronakrize naučila všechny (včetně mě!) používat elektronické podpisy, to by byla jiná.

  • 17. 9. 2020 14:42

    SB

    Ty el. dokumenty a podpisy by nesměly být využívány do extrému, protože v určitých vlastnostech je papír stále předčí, ale IT má k extrému sklony, takže radši nic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor zprávičky