Studenti budou nosit roušky i ve třídách, restaurace musí zavřít dřív

Ministerstvo zdravotnictví od pátku nařídí nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách, výjimkou bude tělocvik, zpěv nebo hra na dechové nástroje. Všechny restaurace a bary budou muset být od soboty uzavřeny mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Dosud omezení pro restaurace platilo jen v Praze, Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Další opatření ministr nevyloučil, může jít o roušky na akcích venku, omezení kapacit vnitřních akcí nebo omezení sociálních kontaktů zajištěním rozestupů, například v restauracích.

"Epidemická situace není dobrá, epidemie nabírá na síle. Roste i počet hospitalizovaných," řekl ministr. Podle něj tak je pravděpodobné, že od pátku bude většina okresů na semaforu, který označuje regiony podle rizika nákazy covidem-19, v zelené barvě. Tento první stupeň znamená výskyt lokálních ohnisek a sporadické komunitní přenosy. Počet okresů na druhém stupni se zvýšil na 11.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek doplnil, že z nově diagnostikovaných případů covidu-19 pětinu případů tvořily ve středu děti školou povinné.

Zavést povinné nošení roušek ve třídách na základních, středních i vysokých školách plánovala od pondělí zavést v hlavním městě pražská hygienická stanice. "Jsem rád, že jsme v Praze pana ministra zdravotnictví inspirovali a v tak rychlém čase došlo ze strany ministra zdravotnictví k reakci. Osobně ale nejsem zastáncem zavádění opatření ze dne na den. V Praze byla vždy vyhlašována s určitým předstihem. Oceňuji, že se nošení roušek nedotkne žáků na prvním stupni, protože je pro ně vizuální kontakt s učitelem klíčový," uvedl na dotaz ČTK primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Hygienici v metropoli rovněž hodlají nařídit povinnost nosit roušky při venkovních akcích nad 100 lidí. Na dnešním jednání pražských zastupitelů to řekla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Podle ministra podobné nařízení zvažují i další regiony a mohlo by být i plošné.

Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách. Praha je epidemií nejhůře postiženým regionem v Česku. Nemoc se ale rychle šíří i v dalších regionech.

V Praze tak už omezená otevírací doba restaurací a barů platila od minulého týdne, ve Středočeském kraji a okrese Uherské Hradiště od pondělí. Od soboty se přidávají i ostatní regiony, zavřeno musí být mezi půlnocí a 06:00. "Víme, že s narůstajícím časem, kdy je člověk v zařízení a konzumuje alkohol, se zodpovědnost a dodržování opatření snižuje," uvedl člen epidemiologické skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Ministerstvo zdravotnictví ve středu večer oznámilo, že od pátečních 18:00 zakazuje vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí, nařízení se týká i soukromých setkání. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení musí být vstupenky prodávané na konkrétní místo. Nařízení platí i pro restaurace, bary či kluby, které nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení. Ministerstvo také zpřesnilo nařízení pro nošení roušek v těchto místech. Lidé je nemusí mít jen při konzumaci, povinné jsou i u baru, pokud se nesedí.

V Česku ve středu poprvé přibylo víc než 2000 případů koronaviru za jeden den. Ve středu testy potvrdily nákazu u 2139 lidí, což je o 464 více než v úterý. Aktuálně má nákazu 17.619 lidí. Většina nakažených má lehký průběh nemoci. Počet hospitalizovaných ale roste, za poslední týden stoupl o víc než třetinu. Přibývá také lidí, kteří s covidem zemřeli.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Roušky a respirátory studenti Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy