Tři, dva, jedna… a rána jak sv*ně. Do krizového štábu nejspíš zamíří lidi z demobloku, zavilí odpůrci premiéra i kariérní politici. To jste ještě nečetli

18.09.2020 16:10

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vyslyšel volání většiny hejtmanů, opozice i hlasy z koaliční ČSSD a kývl na obnovení činnosti Ústředního krizového štábu. Předtím však řadu dní odolával a zdůrazňoval, že k řešení koronavirové situace stačí Rada vlády pro zdravotní rizika. Obnovení činnosti Ústředního krizového štábu potvrdil novinářům i ministr vnitra Jan Hamáček, který by měl podle zákona stanout v jeho čele. Činnost štábu bude obnovena 21. září.

Tři, dva, jedna… a rána jak sv*ně. Do krizového štábu nejspíš zamíří lidi z demobloku, zavilí odpůrci premiéra i kariérní politici. To jste ještě nečetli
Foto: Reprofoto: Nova Plus
Popisek: Roman Šmucler.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí
Babiš odmítal aktivovat krizový štáb už v únoru tohoto roku, a když na jeho start přece jen kývl, nepostavil do jeho čela ministra vnitra Hamáčka, ale epidemiologa Romana Prymulu, jenž se v té době stal hlavní tváří boje proti koronaviru. Hamáček je přesvědčen, že činnost štábu se měla obnovit hned, jak se začalo ukazovat, že se zhoršuje epidemiologická situace v Česku, aby příslušné státní orgány mluvily jedním hlasem. Štáb má podle ministra vnitra držet jednotnou linii v boji s koronavirem.

ParlamentníListy.cz v té souvislosti měly možnost nahlédnout do dokumentů, které provázely činnost Ústředního krizového štábu od března letošního roku. Jako první nás zajímalo, kdo vlastně patřil mezi vybrané jedince, jež měli dohlížet na řadu faktorů spojených s koronavirem.

V rámci štábu nejprve došlo k jeho dalšímu členění; existovala skupina pro distribuci, skupina nákupy, skupina pro takzvané dopady, dokonce i odborná zdravotní skupina anebo mediální skupina. Například skupinu distribuce vedl náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniel Miklós. Dopadovou skupinu řídili zástupci MPSV a resortu průmyslu a obchodu Silvana Jirotková a náměstek Robin Povšík, nyní také lídr kandidátky socdem do Středočeského zastupitelstva.

Vedle toho vznikl ekonomický poradní tým, v jehož čele stanul Jan Švejnar. Dalšími členy byli: Danuše Nerudová – rektorka Mendelovy univerzity, Tomáš Sedláček – ČSOB, Ilona Švihlíková – docentka ekonomie, Martin Fassmann – ekonom ČMKOS, Jan Drahokoupil – ekonom, ETUI, Daniel Munich – ekonom CERGE-EI, Štěpán Jurajda – profesor CERGE-EI, Michal Mejstřík – IES Univerzita Karlova, Jan Mládek – bývalý ministr průmyslu a obchodu, Filip Matějka – ekonom CERGE-EI a konečně Petr Zahradník za Českou spořitelnu.

Podle statutu platného od 15. března 2020 měl štáb nejprve 22 členů, z toho 14 náměstků ministrů; vnitra, obrany, zahraničních věcí, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, dopravy, zemědělství, nově přibyli náměstci ministrů školství, mládeže a tělovýchovy, pro místní rozvoj, životního prostředí, práce a sociálních věcí, kultury a spravedlnosti.

Krom jiného se do tohoto pracovního orgánu vlády k řešení krizových situací dostali ryze političtí nominanti. Strany, které je vyslaly do boje, se po několika měsících znovu hlasitě ozvaly pro to, aby byla činnost štábu obnovena. „Premiér se nám snažil namluvit, že jsme mistři světa v boji proti covidu-19, ministr zdravotnictví nedokázal řídit resort a teď sklízíme plody jejich neschopnosti,“ uvedl předseda ODS Fiala. Jeho strana měla ve štábu Martina Červíčka, dalšího kandidáta na další funkci. Bývalý policejní prezident by se totiž rád znovu dostal do vedení Královéhradeckého kraje.

Dalším politickým zástupcem byl Vít Kaňkovský, lidovecký poslanec anebo ekonom Filip Matějka. Toho pro změnu navrhli Piráti a STAN. V půlce srpna Matějka pro Český rozhlas řekl, že by uvítal, kdyby vláda neřešila ČEZ anebo daň z nemovitosti a zaměřila se na to, „co teď máme udělat". Politicky nominovaný (TOP 09) byl i hlasitý Babišův kritik Roman Šmucler.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Ve Sněmovně pro znovuobnovení štábu volali zejména lidovec Jan Bartošek a poslankyně Věra Kovářová (STAN). Stranou nezůstal ani Pirát Jakub Michálek a předseda ODS Fiala, který podle našich zdrojů využil prostor pro propagaci programu vlastní strany, nikoli k „jakémukoli pragmatickému řešení".

Připomeňme, že nejvíce zmínek o Ústředním krizovém štábu bylo od 12. září, kdy Slovensko začalo zvažovat zařazení Česka mezi rizikové země. Četnost a tlak zejména na premiéra Babiše vrcholil 14. září rozhovorem Jana Hamáčka pro Právo a následně 16. září, kdy poslanci řešili koronavirus na půdě Parlamentu. Toho dne bylo o štábu mluveno více než 300krát.

Zdroj, který byl členem štábu a s nímž měly PL možnost v pátek hovořit, poukázal na dalšího z hybatelů, a to na oranžového hejtmana Jiřího Běhounka z Kraje Vysočina. „To ale není o tom, kdo tam je z odborníků, z ministerstev, od hasičů nebo z Úřadu vlády. To je o tom, že řada z těch lidí, kteří tam byli, nyní někam kandidují a ta platforma jim slouží pro vlastní zviditelnění. Typický příklad je rouškobijec Šmucler, který využíval média pro útoky na ministra zdravotnictví a premiéra, což si my, úředníci, nikdy nedovolíme. Anebo naopak pan generál Červíček, jehož jsem snad nikdy neslyšel ke krizovému štábu říci jediné slovo a nechápu, proč tam vlastně byl…“

Členy Ústředního krizového štábu byli:

  • Jan Hamáček, ministr vnitra
  • Jakub Kulhánek, náměstek ministra vnitra
  • Radomír Jahoda, náměstek ministra obrany
  • Martin Smolek, náměstek ministra zahraničních věcí
  • Karel Tyll, náměstek ministryně financí
  • Silvana Jirotková, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu
  • Ladislav Němec, náměstek ministra dopravy
  • Pavla Katzová, náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy
  • David Koppitz, náměstek ministryně pro místní rozvoj
  • Vladislav Smrž, náměstek ministra životního prostředí
  • Jindřich Fialka, náměstek ministra zemědělství
  • Jeroným Tejc, náměstek ministryně spravedlnosti
  • Petra Smolíková, náměstkyně ministra kultury
  • Robin Povšík, náměstek ministryně práce a sociálních věcí
  • Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv
  • Jan Švejdar, policejní prezident České republiky
  • Draholav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky
  • Aleš Opata, náčelník Generální štábu Armády České republiky
  • Karel Řehka, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost
  • Jarmila Rážová, pověřená hlavní hygienička
  • Pavel Březovský, ředitel Státního zdravotního ústavu
  • Tünde Bartha, pověřená vedoucí Úřadu vlády, zastoupená bezpečnostním ředitelem úřadu Čuřínem
  • Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory (nominován TOP09)
  • Vít Kaňkovský, poslanec (nominován KDU-ČSL)
  • Martin Červíček, senátor za ODS (nominován ODS)
  • Filip Matějka, ekonom (nominován STAN + Piráti

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…