ANO vzdává senátní boj o hlavní město. To je debakl, který se mu může vymstít

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Ještě nikdy se nestalo, aby strana, která je hegemonem politické scény, nenasadila žádného senátního kandidáta ve volbách v hlavním městě. Od roku 2014 své lidi stavělo v Praze i ANO a ani jeden obvod nikdy nevynechalo. Až nyní. A to rovnou všechny tři. Včetně Prahy 9, kde před šesti lety zvítězilo. To nelze nazvat jinak než debaklem. Co za touto bezpodmínečnou kapitulací vězí?

V Praze proběhne letos řada prestižních a jistě velmi sledovaných soubojů o křeslo v horní komoře. Ale bez Babišových lidí. Argument, že strana, která se stále těší celostátním preferencím kolem 30 procent, zde nemá moc šancí vyhrát, nelze brát vážně. Ani v minulých kláních ANO v hlavním městě nezářilo a skórovalo jen jednou - ve zmíněném roce 2014, kdy v jeho dresu zvítězila Zuzana Baudyšová. Přesto se až dosud všech voleb v metropoli účastnilo, což je nakonec pro stranu s ambicemi vládnout tak trochu povinnost.

Navíc vládní hnutí je sice v Praze slabší než jinde, ale tak zle na tom zase není. Podle posledního průzkumu Kantar pro ČT z června je těsně třetí za ODS a s náskokem vedoucími Piráty. To vážně není důvod stahovat kalhoty ještě před brodem. Důvody rezignace musíme hledat jinde: ve strachu ANO z ostudy, v tom, že se zřejmě osobnosti už stydí za hnutí kandidovat a v nulovém demokratickém koaličním potenciálu, i v Babišově opovrhování Senátem. Takže v říjnových volbách bude Praha jako jediný kraj bez propagandy ANO.

Zvrat v amerických volbách: Trump si může po smrti Ginsburgové pojistit Nejvyšší soud na desítky let

sinfin.digital