Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Deväť dní hladovky a rozhodovanie o väzbe: FOTO Vychudnutú Jankovskú priviedli na súd

Monika Jankovská po desiatich dňoch hladovky. Zobraziť galériu (4)
Monika Jankovská po desiatich dňoch hladovky. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, rozhodoval v pondelok o návrhu na predĺženie lehoty trvania väzby v prípade bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, obvinenej z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka.

Bývalá štátna tajomníčka a exsudkyňa Monika Jankovská bola chudá aj pred nástupom do väzby, no pobyt v nej sa na Jankovskej očividne odrazil. Po deviatich dňoch hladovky vidno, že bývalá štátna tajomníčka je kosť a koža a veci na nej len tak visia. Jankovská vo väzbe pije len vodu a čaj.

Monika Jankovská po desiatich
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Monika Jankovská po desiatich
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Ako po jej výsluchu konštatoval advokát Peter Erdős, návrh dozorujúcej prokurátorky považuje za nedôvodný. "Je čisto všeobecným konštatovaním, že v tejto veci sa vyšetruje. Od zadržania mojej klientky ubehlo 131 pracovných dní a 101 pracovných dní sa v tejto trestnej veci nevykonal žiadny vyšetrovací úkon, čo považujem za výrazné prieťahy v trestnom konaní, ktoré nemôžu byť na ujmu a obmedzenie osobnej slobody mojej klientky," reagoval pre médiá Erdős.

Obvinená Monika Jankovská vyhlásila vo väznici hladovku! Prehovorila o dôvodoch

Pripomenul, že Jankovskej končí základná lehota sedemmesačnej väzby a podľa neho prokurátorka údajne nevykonáva dostatočný dozor, aby sa táto vec vyšetrila v základnej lehote. V súvislosti s pokračujúcou hladovkou svojej klientky Erdős dodal, že je to posledná forma jej protestu v situácii, v ktorej sa nachádza. Pred sudcom vypovedala aj Denisa Cviková, sudkyňa obvinená z prijímania úplatku, ktorá sa mala v kauze Búrka tiež angažovať.

Jej právna zástupkyňa neodpovedala na otázky médií. Vypovedal aj ďalší zadržaný sudca v kauze Búrka Richard Molnár, ktorý sa tiež snaží dostať z väzby na slobodu. Na ŠTS ho prišla podporiť manželka aj kňaz. Ani to však nepomohlo.

Monika Jankovská po desiatich
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Jankovská má totiž zostať vo väzbe do 11. marca budúceho roka. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Podobne rozhodol aj v prípade sudcu Richarda Molnára obvineného v rovnakej korupčnej kauze a takisto mu predĺžil lehotu trvania väzby do 11. marca. Zároveň zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a neprijal ani peňažnú záruku za obvineného.

Naopak, sudca pre prípravné konanie ŠTS nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na predĺženie lehoty trvania väzby u Denisy Cvikovej, sudkyne obvinenej z prijímania úplatku v tejto kauze. Tá sa jej končí v októbri. Rozhodnutie u všetkých troch nie je právoplatné, prokurátor ako aj obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Jankovská vyhlásila hladovku 12. septembra.O vyhlásení hladovky informovala Jankovská listom, ktorý adresovala riaditeľovi banskobystrickej väznice. Obsahom listu sú podľa informácií z väzenského prostredia aj dôvody, pre ktoré sa rozhodla držať hladovku. Má súvisieť s najnovším obvinením v kauze trenčianskeho baru Fatima a tiež so sprísnenou trestnou sadzbou v kauze Búrka.

Viac o téme: HladovkaVäzbaSúd Denisa CvikováMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu