Sebetvrdší opatření epidemii nevyřeší, řekl Prymula. Uzavřít Česko a dusit ekonomiku nechce

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý ráno uvedl do úřadu ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Bývalý náměstek a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví nastoupil na ministerstvo poté, co v pondělí jeho předchůdce Adam Vojtěch (za ANO) oznámil rezignaci. Ten samý den jmenoval prezident Miloš Zeman Prymulu, který byl na jaře jednou z nejvýraznějších osobnostní boje proti covidu-19, novým ministrem.

Praha (Aktualizováno: 23:03 22. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Roman Prymula na tiskové konferenci po uvedení epidemiologa do funkce ministra zdravotnictví.

Andrej Babiš a Roman Prymula na tiskové konferenci po uvedení epidemiologa do funkce ministra zdravotnictví. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Krátce před 8.00 přišli premiér s novým ministrem do budovy. „V první řadě chci poděkovat odcházejícímu ministru Adamu Vojtěchovi, se kterým budu nadále spolupracovat v rámci Národní ekonomické rady vlády a také na koncepčních otázkách a dalších projektech v resortu zdravotnictví,“ řekl Babiš později na tiskové konferenci.

Možné uzavření škol i vyhlášení nouzového stavu. O jakých opatřeních Prymula mluví

Číst článek

Premiér také představil priority pro nového ministra zdravotnictví: „Nejdůležitější úkol je zabezpečit v rámci covidu-19 dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoli scénáři vývoje epidemie, a to nejenom fakultních, ale i v rámci krajů. Tam by nově měl být ten převodní můstek – Ústřední krizový štáb.“

Premiér také zdůraznil, že je potřeba co nejdřív zavést systém sebereportování. „Není to náhrada práce hygien, ale je to ulehčení jejich práce,“ vysvětlil.

Na závěr také definoval roli Ústředního krizového štábu. Důvodem podle Babiše byla špatná komunikace mezi jednotlivými subjekty a ministerstvem zdravotnictví. „Ústřední krizový štáb není orgán, který má nahrazovat ministerstvo zdravotnictví. Je na komunikaci s kraji a aby se ochránili naši nejzranitelnější, tedy senioři, kteří jsou v zařízeních patřících hlavně krajům,“  řekl na závěr Babiš.

Premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu ministra zdravotnictví Romana Prymulu. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Turbulentní doba

„Převzal jsem ministerstvo v době, která je turbulentní. Mým hlavním úkolem je stabilizovat stávající epidemiologickou situaci, pokud možno oploštit epidemii,“ představil své cíle Prymula. „Tento úkol není jednoduchý, udělám pro to vše, ale nejsem spasitel.“

Babiš o Vojtěchovi: Byl pod útoky opozice, hejtmanů, novinářů i ministrů. Neuměl se bránit. Podporu měl

Číst článek

Nový ministr vyzval k tomu, aby lidé zapomněli na „politické půtky a animozity, které se tady dějí“. „Je tady celá řada chyb, je tady problém, kdy v Praze a Středočeském kraji nejsme schopní stíhat trasování, tak jak bychom chtěli. Ale děláme všechno pro to, abychom zaškolili další specialisty,“ řekl.

Prymula také představil strategii boje s koronavirem. „Každý si musí uvědomit, že nelze zdecimovat ekonomiku tím, že použijeme jednoduché opatření, a to je uzavření republiky. Na druhou stranu je třeba zvažovat, jaká mimořádná opatření použít. Podobně je to ve Velké Británii, Francii nebo Izraeli. Odtud bereme inspiraci,“ vysvětlil.

„Nejde o to, abychom něco zakazovali, ale abychom si uvědomili, že se po určitou dobu nemáme těsně stýkat. Nejcitlivější je v tuto chvíli zavírání škol, což nikdo nechce. Pokud to bude možné, tak nechceme vůbec zavírat první stupně,“ dodal.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Nový ministr vyzval ředitele škol, aby v tomto týdnu využili pátek na ředitelské volno. Podle něj by vznikl čtyřdenní prostor, který by mohl zabránit přenosu.

VIDEO: ‚Epidemie je zpět, bohužel.‘ Premiér přiznal, že chyboval, když v létě polevil s opatřeními

Číst článek

Bude ale podle něj potřeba zpřísnit opatření proti koronaviru. „Hromadné akce budou muset být omezeny, tak jak to dělají ostatní země. My jsme se rozvolnili nad rámec Evropy. V tuto chvíli v opatřeních Evropu doháníme,“ vysvětlil.

Nový ministr bude ještě v úterý jednat o dalších případných opatřeních. „Ještě dnes budeme diskutovat nad návrhem, který tady už je. Jsou i akce kulturní, které nemají příliš vysoké riziko. Největší riziko je na akcích, kde lidé v krátké vzdálenosti konzumují nejen alkohol. Například v Německu je ukázněnost daleko vyšší,“ dodal.

„Co se týká omezení, není daleko doba – hovořím tím v dnech a hodinách – kdy by se měla omezit doba na deset hodin. Další opatření se týká masových akcí a tam se to týká hranice – může to být sto osob pro venkovní prostředí a padesát pro vnitřní. Mohou tam být výjimky pro určité akce, kde to riziko není tak velké,“ popsal Prymula.

I Prymula podpořil sebereportování. Za největší problém považuje hospitalizované. „Nestávám se ministrem covidu. Toto není ministerstvo covidu, je to ministerstvo zdravotnictví. Tady je celá řada projektů, které se musí dokončit. Jedna z dalších priorit je tak systém vzdělávání a systém atestací,“ popsal.

Primárním úkolem je ale podle něj operativní, krizový managment, který by měl zachytit nástup epidemie a pokud možno ji zklidnit.

Prymula také poděkoval svému předchůdci Adamu Vojtěchovi, premiéru Babišovi, a zejména zdravotníkům a hygienikům, hasičům, armádě a dalším. Podle svých slov nechystá v resortu žádné velké personální zemětřesení.

Ředitel nemocnice i náměstek

Vzděláním epidemiolog Prymula vedl královéhradeckou fakultní nemocnici, byl ale dovolán kvůli podezření ze střetu zájmů. Působil jako náměstek ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) a později Adama Vojtěcha (za ANO).

Letos v květnu z postu odešel, protože nezískal bezpečnostní prověrku. Jako ministr ji potřebovat nebude. Na Úřadu vlády pak pro něj vzniklo místo zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Vojtěch svou rezignací nepřekvapil, jako ministr byl pouhým spotřebním zbožím

Číst článek

Po vypuknutí epidemie nového typu koronaviru byl Prymula dva týdny šéfem Ústředního krizového štábu, poté vedení převzal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prymula byl členem Rady vlády pro zdravotní rizika.

Některá jeho vyjádření k možným opatřením vyvolala velkou pozornost. Například v březnu hovořil o riziku dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Mluvil také o tom, že by se společně měly v době omezení sociálních kontaktů stýkat nejvýše tři rodiny.

Podle jeho současných odhadů bude nově nakažených denně přibývat 6000 až 8000, řekl to v nedělním pořadu Partie televize Prima. Pomoci zploštit růst křivky počtu nemocných by podle něj mohla další opatření, namístě je i zvažovat vyhlášení nouzového stavu. Za pravděpodobné považuje uzavření škol, především v Praze. Minulý týden řekl, že počty nových případů se budou zvyšovat ještě zřejmě dva až tři týdny.

pj, dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme