Z řeky Bečvy odvezli rybáři do kafilerie už 20 tun otrávených ryb

Z řeky Bečvy, kterou kontaminovala v neděli neznámá látka, odvezli dosud rybáři do kafilerie 20 tun otrávených ryb. S odklízením pokračují, celkové množství tak rybáři zatím nedokážou odhadnout, řekl Pavel Kocián z Českého rybářského svazu. Znečištění zaznamenali v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov, škody půjdou do milionů korun. Podle odborníků zůstala řeka po kontaminaci mrtvá. Zdroj znečištění ani látka, která ekologickou katastrofu způsobila, zatím není známa.

"Informace o množství uhynulých ryb je stále živá, sanace díky dobrovolníkům stále pokračuje. K dnešním 11:00 však bylo do kafilerií odvezeno 200 metráků ryb," uvedl předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Podle něj bude škoda obrovská. V řece uhynuly ryby jako je ostroretka, parma či cejn, kde se kilogram pohybuje v rozmezí 80 korun. Zpracování v kafilérii stojí podle něj deset až 11 korun za kilogram. "Co nás to stálo, je však nesrovnatelné s tím, co se stalo. Ta řeka je mrtvá," uvedl Kocián.
Jaká látka řeku kontaminovala, zatím není zřejmé, bližší informace zatím nemá ani Česká inspekce životního prostředí. Podle Kociána akreditované laboratoře zjistily, že šlo o otravu, mechanismus je však podle něj velmi zvláštní. "Zvýšil se průtok v řece, a přesto to nepomohlo. Vypadá to jako mrak, který se neslučuje s vodou, není vidět ani není identifikovatelný čichem. Pokud se nezjistí příčina v rozboru vody, bude se těžko hledat viník," podotkl předseda územního svazu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down