Covidový semafor nemá podle Prymuly smysl. Do dvou týdnů bude jednobarevný

Mapa hodnotící regiony podle rizika nákazy novým typem kornaviru bude podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) do dvou týdnů jednobarevná, celá červená. Řekl to dnes na tiskové konferenci.

Nyní zachycuje stav z 18. září. Nejrizikovější červená je Praha, dalších 28 okresů má oranžovou barvu označující druhý stupeň rizika a zbytek země je zelený v prvním stupni. Nový ministr České televizi v úterý řekl, že za vznikem semaforu byly politické tlaky.

"Vládní semafor byl nastaven s určitou citlivostí. Bohužel jsme v pozici, kdy dochází k tak velkým nárůstům, že přestává mít smysl. Během dvou týdnů bude jednobarevný," řekl dnes Prymula. Původní plán podle něj byl označovat barvami semaforu zahraniční země. Teď, kdy nové případy přibývají v celém Česku, podle něj nemá smysl dívat se na jednotlivé regiony, určitou roli může hrát při uvolňování opatření.

Takzvaný semafor ukazuje stav koronavirové nákazy v jednotlivých okresech. Rozeznává tři stupně rizika, zelený, oranžový a červený. Okresy bez rizika byly označené bíle, nyní ale žádný takový není.

Prymula také uvedl, že v pátek by měl začít fungovat webový formulář, přes nějž by nakažení mohli krajské hygienické stanici předat informace o sobě a svých rizikových kontaktech. "Nemělo by se to označovat jako sebetrasování, trasování bude muset i tak provést hygiena. Půjde o sebereportování, které jí tu práci usnadní," uvedl ministr.

Hygienici si tak budou moci s nakaženým telefonovat kratší dobu nebo oslovit dříve jeho kontakty. Zejména v Praze kvůli velkému nárůstu nových případů hygienická stanice nestíhá všechny včas trasovat. Do telefonování kontaktů se tam zapojují hygienici z méně zasažených krajů a armádní medici a postupně také poučení laici, například z celní správy nebo úřadu vlády.

Původně měl formulář začít fungovat už v pondělí spolu s podobnou aplikací pro příjezdy lidí ze zahraničních zemí, které Česko nehodnotí jako bezpečné. Ta byla spuštěna na webu Příjezdový formulář.

Související

Více souvisejících

Roman Prymula (epidemiolog) ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 58 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy