‚Zastřelili ho a spálili.‘ Severní Korea popravila Jihokorejce, který předtím zmizel na moři

Severní Korea zastřelila jihokorejského úředníka, který začátkem tohoto týdne zmizel při plnění služebních povinností na moři. Ve čtvrtek o tom informovalo jihokorejské ministerstvo obrany.

Soul/Pchjongjang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

„Potvrzujeme, že se Severní Korea dopustila brutálního činu, když Jihokorejce zastřelila a jeho tělo spálila,“ uvedlo ministerstvo, které Pchjongjang vyzvalo, aby se omluvil a tento incident vysvětlil.

Příběh severokorejského navrátilce: KLDR ho viní ze zavlečení koronaviru, Jižní Korea ho chce zatknout

Číst článek

Agentury uvedly, že úředník zmizel v pondělí z jihokorejské lodě, která kontrolovala možné nepovolené rybaření v oblasti námořní hranice mezi oběma zeměmi u jihokorejského ostrova Jonpchjong.

Proč vojáci izolovaného komunistického státu 47letého Jihokorejce zastřelili, není jasné, podle agentury Jonhap není vyloučené, že jednali v souladu s příkazy proti šíření koronaviru.

V červenci vyvolal poplach v KLDR navrátilec z Jižní Koreje, kvůli kterému úřady uzavřely příhraniční město Kesong a tisícům lidí nařídily karanténu.

Světová zdravotnická organizace později uvedla, že výsledky testu tohoto člověka byly neprůkazné. Severní Korea tvrdí, že nemá žádné případy koronavirové infekce.

Agentura AP napsala, že zmizení a zastřelení jihokorejského úředníka ještě zhorší už beztak mrazivé vztahy mezi oběma zeměmi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme