Nebude to nic příjemného, tuší Siniaková před French Open. Na tenisty čekají úplně jiné teploty

Koronavirová pandemie mění zaběhnuté pořádky ve sportovním světě a tak se teď tenisté v Paříži připravují na grandslamový turnaj, jaký ještě v profesionální éře nezažili. Odložené Roland Garros se bude hrát tentokrát na podzim, v úplně jiných podmínkách oproti minulým ročníkům.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Siniaková

Kateřina Siniaková | Zdroj: Reuters

Může to být jeden z nejchladnějších tenisových grandslamů v historii. Odložení Roland Garros z přelomu května a června na následující týdny znamená, že musejí hráči počítat s jinými podmínkami, než na které jsou běžně zvyklí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říká na neobvyklý termín letošního French Open Kateřina Siniaková

Možná si ještě pamatujete na turnaj v Praze na konci dubna roku 2016 a na obrázky fanoušků s tlustými dekami na tribunách. Lucie Šafářová se tehdy vracela po komplikovaném onemocnění k tenisu a při svém triumfu ve Stromovce musela překonávat hlavně v úvodních dnech i velkou zimu.

Podobně drsné podmínky potkaly třeba také fedcupový tým o dva roky dřív při venkovním utkání ve španělské Seville. Takže ano, hrát v chladnu se na antuce dá, ale rozhodně to není to, co by tenisté vítali.

„Předpověď není úplně nejlepší, takže se můžeme jen obávat. Počasí v Paříži nebylo nic moc už poslední dva roky, tak doufejme, že nebude moc pršet. Zima ale asi bude.“

Připomíná Kateřina Siniaková, že ani v minulých letech v obvyklém jarním termínu na přelomu května a června nebylo v Paříži nejtepleji, ale teď to může být přece jenom jiné. I proto, že se dřív stmívá, a že podzimní dny obecně přinášejí vlhčí, sychravější večery. A ani osvětlení kurtu zřejmě příliš nevylepší pocitovou teplotu tenistů.

„To nebude nic příjemného. My všichni jsme ale rádi, že se vůbec může hrát a doufám, že to dopadne dobře,“ doplňuje Siniaková a je ráda, že se vůbec grandslamový a také ty další turnaje pořádají. Ostatně právě na jednom takovém ve Štrasburku se teď v podobných podmínkách snaží na velkou akci co nejlépe připravit.

Pod střechou

Řada tenistů už v těchto dnech trénuje v Paříži, a ti šťastnější, jako třeba největší favorit Rafael Nadal ze Španělska už si vyzkoušeli i novinku - a sice jaké to je hrát na tamní antuce na centrálním dvorci pod zatahovací střechou. Ale pod ní se může schovat jen malé procento hráčů a zápasů, takže většinu čeká zřejmě i boj s těžšími přírodními podmínkami.

„Budu se snažit hrát a uvidíme, co počasí přinese. Já ale doufám, že vše dobře dopadne,“ doufá Kateřina Siniaková, které se loni v Paříži povedlo postoupit do osmifinále.

Letos se bude hrát na Roland Garros s jinými míči oproti předchozím ročníkům, a kvůli koronavirové pandemii jenom s minimem fanoušků.

Oproti původním plánům jich smí do areálu každý den tisícovka, velmi omezený je i počet reportérů, mezi kterými bude mít zastoupení i Český rozhlas. Turnaj začíná už tuto neděli.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme