Trump zřejmě nominuje do Nejvyššího soudu Coneyovou Barrettovou

Prezident Donald Trump si za kandidátku na soudkyni Nejvyššího soudu vybral Amy Coneyovou Barrettovou. S odvoláním na své zdroje o tom informovalo několik amerických médií, včetně stanic CNN a CBS či listu The New York Times. Konzervativní soudkyně federálního odvolacího soudu v Chicagu by měla nahradit liberální soudkyni Ruth Baderovou Ginsburgovou, která zemřela minulý týden.

Jméno kandidáta na prázdný post na Nejvyšším soudu by měl prezident oznámit dnes v 17:00 místního času (23:00 SELČ). V reakci na informace amerických médií Trump řekl, že už se prakticky rozhodl. Zda je pravdou, že si vybral Coneyovou Barrettovou, ale nepotvrdil.

Jméno Coneyové Barrettové se v uplynulých dnech často objevovalo mezi možnými kandidáty na uprázdněné soudcovské křeslo po Baderové Ginsburgové. Nominace 48leté katoličky a matky šesti dětí, která je známou odpůrkyní potratů, by podle agentury AFP mohlo před nadcházejícími prezidentskými volbami upevnit Trumpovu pozici v konzervativním táboře.

Zdroje, které cituje CNN a CBS, nevylučují, že Trump na poslední chvíli změní názor a na funkci soudce Nejvyššího soudu nakonec nominuje někoho jiného. Kromě Coneyové Barrettové se v posledních dnech spekulovalo také o 52leté Barbaře Lagoaové, která se narodila na Floridě jako dcera kubánských uprchlíků. Její nominace by mohla Trumpovi podle AFP získat ve volbách podporu hispánských voličů.

Kandidáta, kterého si Trump nakonec vybere, bude muset potvrdit Senát, ve kterém mají republikáni většinu. Demokraté prezidentovu snahu o jmenování nástupkyně Baderové Ginsburgové ještě před listopadovými prezidentskými volbami ostře kritizují. Podle nich by měl volné místo u Nejvyššího soudu obsadit až nový šéf Bílého domu. Ke kritice se zatím připojili jen dva republikánští senátoři. Republikáni mají přitom v Senátu většinu 53 ku 47 hlasům.

Schválení konzervativní soudkyně by posílilo konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem.

Trump od svého zvolení jmenoval už dva soudce Nejvyššího soudu - v roce 2017 Neila Gorsucha a o rok později Bretta Kavanaugha.

Související

Nejvyšší soud USA

Spor o restrikce kvůli koronaviru: Nejvyšší soud USA dal za pravdu věřícím

Nejvyšší soud Spojených států ve středu dal za pravdu křesťanským a židovským skupinám, jež napadly nejnovější restrikce v koronavirových ohniscích v New Yorku, informovala agentura Reuters. Podle agentury AP to v praxi znamená, že stát dočasně nesmí omezovat maximální účast ve svatostáncích, které se nacházejí v částech New Yorku těžce zasažených koronavirem.

Více souvisejících

Amy Coney Barrett Donald Trump

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy