Poučená Itálie účinně bojuje s druhou vlnou covidu. Zvládá ji lépe než Česko

Itálie byla první zemí v Evropě kde virus SARS-CoV-2 udeřil na jaře letošního roku. V té době bylo k dispozici velmi málo informací ohledně přenosu nového koronavirusu a to mělo za následek masivní úmrtnost převážně mezi staršími obyvateli. Na mnoha místech musela s odvozem mrtvých pomáhat armáda, protože zdravotnický systém zcela zkolaboval. V současné době mnoho zemí Evropy bojuje s druhou vlnou, která tvrdě zasáhla i Českou republiku, ale Itálie se poučila a zdá se, že svůj boj s korovirovou krizí vyhrává.

V březnu letošního roku zažila Itálie dramatickou situaci vlivem nového koronaviru. Denní počet úmrtí byl kolem 900 a zaměstnanci krematorií nestíhali vykonávat svoji práci, dokonce nezbyla ani kapacita v márnicích. Tragédie obrovských rozměrů je hlavní důvod, proč Itálie v současné době dokáže kontrolovat šíření nákazy. Podle dostupných dat z Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí má Itálie za posledních 14 dní pouze 35 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel ve srovnání s Českem kde je nových případů 244. Španělsko je na tom o poznání hůř a to s 320 novými případy.

Italská vláda ze strachu, že by se mohla situace z jara opakovat prodloužila nouzový stav až do poloviny října. Podle serveru iRozhlas.cz tak mohla vláda reagovat v létě, kdy Itálie pocítila opět nárůst pozitivních případů. Opět bylo zavedeno povinné nošení roušek od 18:00 do 6:00, ale pouze v místech, kde bylo pravděpodobné, že se bude pohybovat hodně lidí. Podniky nadále musí dodržovat opatření jako je měření teploty, nošení roušek, rozestupy a italská vláda nadále doporučuje pracovat z domova.

Italský virolog Fabrizio Pregliasco se domnívá, že Itálie je v současné době lépe připravena ve srovnání s Velkou Británií, Španělskem nebo Francií, protože jako první čelila „covidovému hurikánu“. „Lidé se v březnu a dubnu velmi báli. To má vliv na krátkodobé chování, ale není jisté, jak dlouho to vydrží. Jsme středomořskou zemí a častěji, než v jiných zemích jednáme podle našich emocí,“ poznamenala psycholožka Guendalina Graffignová.

Dodržování základních pravidel 3R má pozitivní vliv na zpomalení šíření viru, ale v Itálii je to také díky novému systému trasování společně s navýšením testovací kapacity. Podle italského Národního institutu zdraví se podařilo podchytit pozitivní případy právě díky trasování, a to ze dvou třetin. V Česku se v současné době podíl pozitivních případů pohybuje kolem 20 %, v Itálii pouze 2,1 %.

Ředitel pro vědu Giuseppe Ippolito vznesl obavy nad znovu otevřením škol 14. září a také nad navrácením k „normálnímu“ životu. Podle jeho slov se může situace velmi rychle zhoršit. „Můžeme jen doufat, že udržíme křivku s minimálním nárůstem hospitalizací,“ uvedl ředitel, který zároveň pochvaluje důsledné trasování a velkou kapacitu testování.

Související

Více souvisejících

Itálie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 13 minutami

před 15 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy