Trump vybral novou kandidátku do nejvyššího soudu. Ginsburgovou má nahradit konzervativní Barrettová

Američtí konzervativci a příznivci republikána Donalda Trumpa se radují: prezident vybral už třetího člena nejvyššího soudu během jednoho funkčního období. Pokud republikány ovládaný Senát nominaci Amy Coneyové Barrettové schválí, Trumpovi kandidáti budou tvořit už třetinu nejvyššího soudu. Dlouhodobý vliv to může mít na budoucnost práva na potrat, zdravotního pojištění milionů Američanů či klimatické politiky Spojených států.

Washington (Aktualizováno: 8:32 27. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trumpova kandidátka do Nejvyššího soudu Amy Coneyová Barrettová.

Trumpova kandidátka do Nejvyššího soudu Amy Coneyová Barrettová. | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

V Růžové zahradě Bílého domu vyslovil Donald Trump očekávané jméno. 48letou Amy Barrettovou, která by se stala nejmladší členkou nejvyššího soudu, představil mimo jiné jako matku sedmi dětí.

Profesorka práva a federální soudkyně je oceňovaná mezi náboženskými konzervativci. Ti si od ní slibují pomoc s omezením práva na potrat ve Spojených státech. V minulosti podpořila také například tvrdou protiimigrační politiku prezidenta Trumpa. Její kritici ji označují za extremistku daleko mimo hlavní proud americké společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Donald Trump si zvolil kandidátku do Nejvyššího soudu. Profesorka a soudkyně Amy Coneyová Barrettová patří ke konzervativnímu křídlu

„Prezident mě nominoval do Nejvyššího soudu Spojených států – a ten patří nám všem. Pokud bude moje nominace schválena, přijmu ji nikoli kvůli sobě nebo lidem ze svých kruhů, ale abych sloužila vám,“ řekla u Bílého domu Barrettová.

Trump ji nominoval v době, kdy už statisíce lidí odevzdaly hlas v prezidentských volbách, a ještě před pohřbem liberální soudkyně Ruth Ginsburgovou, kterou má nahradit. Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell před čtyřmi lety vůbec nedopustil hlasování o nominaci tehdejšího prezidenta Baracka Obamy víc než půl roku před volbami a tehdy uvolněné místo u nejvyššího soudu doplnil nakonec až po volbách nový prezident Trump.

Převaha konzervativců

Teď chtějí republikáni Barrettovou potvrdit do funkce naopak expresně rychle. „Má nepřekonatelnou kvalifikaci a její práci není co vytknout. Měla by být schválena přímočaře a hbitě. Mělo by to být velmi snadné. Hodně štěstí, bude to velmi rychlé,“ předpovídá Donald Trump.

Během týdne také řekl, že je potřeba nejvyšší soud doplnit na devět soudců, protože se podle něj bude zabývat výsledkem prezidentských voleb. Důvodů se skutečně může najít mnoho v případě jakéhokoli, zejména těsného výsledku. Případy samozřejmě může posuzovat i osmičlenný nejvyšší soud a při patové situaci zůstává v platnosti verdikt soudu nižší instance.

Teď mají konzervativně smýšlející členové nejvyššího soudu převahu pět ku třem, ale jeden z nich – šéf celého sboru John Roberts – prezidenta Trumpa popudil, když se v několika případech přiklonil k liberálnímu křídlu a zabránil například zrušení ochrany přistěhovalců, kteří se do Spojených států dostali ilegálně coby děti. Trump volal po nových soudcích, teď má šanci do funkce instalovat už třetího a Barrettová se může stát při posuzování volebního výsledku rozhodujícím hlasem.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme