Prymula chce zvýšit kapacitu testů až na 50 tisíc denně. Nastínil i omezení volnočasových aktivit

V Česku je třeba zvýšit kapacitu testování na koronavirus až na 50 tisíc testů denně, oproti nynějším 23 tisícům. V televizi Prima to v neděli řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Reagoval tak na nepříznivý vývoj epidemie koronaviru. Za sobotu podle dat ministerstva přibylo 1985 potvrzených nakažených, což je druhý nejvyšší denní nárůst o víkendu. Nová opatření chce ministr oznámit ve středu nebo v pátek.

Praha (Aktualizováno: 12:50 27. 9. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Prymula

Roman Prymula | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Prymula zdůraznil, že čím později se restriktivní opatření zavedou, tím déle budou muset platit. Společně s omezeními by chtěl představit i plán na delší dobu, který by ukázal, jak se situace může vyvíjet zhruba do Vánoc.

Pražský klub zval fanoušky na každovečerní studentské natáčení, ‚Je to výsměch,‘ řekl Prymula

Číst článek

Ohledně způsobu testování a využívání různých druhů testů se o víkendu s ministrem zdravotnictví radili podle jeho slov odborníci.

Prymula v pořadu Partie připustil, že přestože většina zemí ve světě nepoužívá screeningové testy, jejich význam je velký.

„My nyní potřebujeme zachytit tu největší nálož nakažených. Když si budeme říkat, že (screeningové testy) jsou o 10 % horší, než PCR testy, tak to je sice pravdou, ale když neuděláme žádný test, tak to je o 90 % horší. Já budu propagovat, abychom i tyto testy v jistých přesných indikacích používali.“

Hygienické stanice jsou kvůli trasování přetížené. S kontakty jim pomáhají dobrovolníci

Číst článek

Šéf resortu zdravotnictví dále uvedl, že pokud se navýší kapacita PCR testů na hodnotu 30 tisíc denně, bude v možnostech státu testovací kapacity podpořit ještě dalšími 20 tisíci ostatních testů.

Posílí se také trasování, do kterého se zapojí 660 profesionálních telefonistů z call center.

Důležité je nyní podle Prymuly snížit reprodukční číslo, které je nyní na hodnotě mezi 1,26 a 1,29. Snížení čísla R se podle něj dosáhne opatřením omezující shromažďování osob. Na volnočasových akcích by mohlo být maximálně 10 až 20 lidí.

„Musíme taková zavést opatření, která jsou schopna to číslo dostat pod jedna. Protože jinak tady budeme mít hodnoty kolem dvou, tří tisíc (nakažených) setrvale a to je prostě nepřijatelné,“ řekl Prymula.

Výjimku z tohoto nařízení o omezení shromažďování by mohla podle něho platit pro svatby, kde by mohlo být maximum 30 účastníků.

S koronavirem se v Česku potýká téměř 32 tisíc lidí. Za týden přibylo na 300 hospitalizovaných

Číst článek

Kapacita nemocnic

Roste i počet lidí v nemocnicích - nyní je jich 801. Od začátku září tak jejich počet stoupl zhruba pětinásobně. V Praze je podle Prymuly už téměř naplněná kapacita lůžek, které byly pro pacienty s covidem vyhrazené. Podle Prymuly je možné, že lékaři budou muset odkládat některé plánované operace.

Problém podle ministra je i v tom, že některá lůžka pro akutní pacienty jsou obsazena lidmi, kteří akutní péči nepotřebují. „My tady hospitalizujeme spoustu sociálních pacientů, kteří by měli být v úplně jiných zařízeních, ne v zařízeních akutní lůžkové péče. A když to nějaký způsobem kvantifikujeme teď u covidu, tak to je plných 40 procent pacientů,“ citovala Prymulu agentura ČTK.

Podle něj je třeba hledat způsoby, kam tyto pacienty přesunout. Jako možnost zmínil využití prázdných pavilonů v některých nemocnicích, které se rozšířily a nevyužívají všechny své budovy.

Školy

Prymula se dále vyjádřil k fungování škol. Nečeká, že by se zavíraly základní školy. Pravděpodobný ale je přechod středních škol na distanční výuku, výjimku může mít první ročník škol.

Nový šéf resortu zdravotnictví chce jednat s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) o dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku. Při těchto předmětech žáci nemusí nosit roušky.

Na vysokých školách by podle Prymuly měla být alespoň měsíc distanční výuka, než se uklidní nynější rychlé šíření epidemie. Výjimka by mohla platit pro studenty v prvních ročnících, kteří jsou na univerzitách noví. Měli by mít možnost studovat kombinovaně, aby se mohli seznámit s prostředím.

Anna Macků, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme