Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Krajské volby se blíží. Váš hlas rozhodne o tom, kdo bude další čtyři roky hejtmanem

Veronika Miškaříková
středa 30.9.2020

Ilustrační foto
Autor: wikipedia.org

V pátek 2. října se ve 14 hodin otevřou volební místnosti. Tentokrát se v nich bude volit zastupitelstvo kraje, které si následně do svého čela dosadí hejtmana. V pátek můžete volit až do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin.

Kraje plní důležitou funkci

Funkce kraje je možná důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Kraj například vlastní a udržuje silnice II. a III. třídy, zajišťuje základní dopravní obslužnost kraje včetně financování linek a koordinace jízdních řádů, zřizuje většinu středních a vyšších odborných škol. V rámci sociálních služeb spravuje většinu domovů pro seniory, azylových domů a stacionářů. Z oblasti zdravotnictví zřizuje zdravotnickou záchrannou službu a také krajské nemocnice - například Nemocnici Ivančice, Nemocnici Kyjov, Nemocnici Hustopeče nebo vyškovskou nemocnici.

V Jihomoravském kraji kandiduje celkem šestnáct stran, hnutí či koalic

Poslední čtyři roky vládla v Jihomoravském kraji koalice složená ze zástupců hnutí ANO (21%), ČSSD (15%), TOP 09 s Žít Brno (7%) a Starostů pro Jižní Moravu (6%). V opozici skončila KDU-ČSL (16%), KSČM (10%), ODS (8%), SPD s SPO (6%) a Zelení s Piráty (5%).

Hejtman Bohumil Šimek

Hejtmanem byl Bohumil Šimek (ANO), který s letošních volbách obhajuje svůj post. Lídři dalších kandidátek v Jihomoravském kraji jsou Marek Šlapal (ČSSD), Jan Grolich (KDU-ČSL), Jiří Nantl (ODS, Svobodní a Starostové a osobnosti), Lukáš Dubec (Piráti), František Lukl (STAN), Jan Vitula (TOP 09, Zelení, Moravské zemské hnutí, Idealisté.cz, Liberálně ekologická strana), Stanislav Navrkal (KSČM), Jan Hrnčíř (SPD), Pavel Nevzal (Trikolóra), Martina Nováková (DSZ-ZA PR.ZVÍŘ.), Jiří Pernes (Moravané), Petr Svoboda (PRO Zdraví), Andrej Bóna (Levice), Josef Křivánek (DSSS+ČiKR) a Jan Šalamoun (Rozumní). Celkem se volí 65 zastupitelů.

Jak správně volit?

Volit může každý občan České republiky v místě svého trvalého bydliště, který alespoň v druhý den voleb (3. října) dovrší 18 let. Do volební obálky může dát hlas buď celé straně či hnutí, nebo využít tzv. kroužkování a vyznačit až 4 preferované kandidáty z jedné kandidátky. Udělit preferenční hlasy napříč různými stranami není možné.

I s voličským průkazem můžete volit pouze v daném kraji

Pokud v době konání voleb nebudete v místě svého trvalého bydliště, můžete si předem na obecním úřadě vyřídit voličský průkaz. Ve volební místnosti odevzdáte voličský průkaz, ukážete občanku, poté vám dají hlasovací lístky a můžete volit.

Jenom pozor, s voličským průkazem můžete volit pouze v tom kraji, ve kterém máte trvalý pobyt.

Lidé v karanténě mohou volit z auta

I pokud vám byla nařízena karanténa kvůli onemocnění Covid-19, o volby nepřijdete. V Jihomoravském kraji vznikne celkem 7 drive-in stanovišť, díky kterým budou moct zájemci volit přímo z okýnka auta. Před vstupem do areálu Brněnského výstaviště budou umístěny dvě drive-in stanoviště pro okres Brno-město a jedno pro okres Brno-venkov, ostatní stanoviště se budou nacházet v okresních městech – v Blansku, Břeclavi, Hodoníně, Vyškově a Znojmě. Volit tímto způsobem bude možné pouze ve středu 30. září od 7 do 15 hodin. Voliči budou s sebou potřebovat občanský průkaz, doklad o nařízené karanténě (pokud jej nemá volič k dispozici, zapisovatel si z dostupných databází ověří, jestli mu byla karanténa nařízena), vlastní psací potřeby a roušku, kterou musí mít při hlasování zakryté dýchací cesty.

Pokud voliči v karanténě z vážných důvodů nemohou hlasovat z auta, mohou si objednat přenosnou volební schránku, která spolu s volební komisí přijede až k nim před dům. Zájemci o přenosnou volební schránku se musí telefonicky nahlásit do 1. října do 20 hodin na Krajském úřadě Jihomoravského kraje.

 

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama