Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pospíšil „přežil covid.“ Po pobytu na JIPce byl v pondělí propuštěn z Motola

Aktualizováno -
5. října 2020
13:30
Autor: ČTK, diz - 
26. září 2020
12:12

Po náměstkovi primátora Petru Hlubučkovi (STAN) oznámil nákazu koronavirem další člen vedení Prahy - covidem-19 se podle svého vyjádření, které v sobotu zveřejnil na twitteru, nakazil také europoslanec a šéf pražských zastupitelů koaličních Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Kvůli zdravotním komplikacím skončil v motolské nemocnici na jednotce intenzivní péče, nicméně v pondělí byl z nemocnice propuštěn, což okomentoval slovy „Přežil jsem COVID.“ 

„Právě mi byl potvrzený pozitivní výsledek na covid. Nyní jsem v domácí izolaci a čekám na krajskou hygienickou stanici a na vytrasování kontaktů,“ uvedl Pospíšil v sobotu 26. září na Twitteru. „Doufejme, že alespoň moje snaha vždy nosit respirátor, abych nikoho nenakazil, nevyšla nazmar,“ doplnil.

Pak se však jeho stav zkomplikoval. „Mohu potvrdit, že jsem byl převezen do Motolské fakultní nemocnice na jednotku intenzivní péče. Bohužel se u mě situace s covidem zkomplikovala. Přidal se k tomu zápal plic a problémy s dýcháním. Všem moc děkuji za podporu,“ napsal na Twitteru ve čtvrtek.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman už v sobotu řekl, že to zřejmě neovlivní jednání zastupitelstva ani chod úřadu. „Vliv (nákazy Jiřího Pospíšila) na jednání zastupitelstva neočekáváme, neboť se uskuteční až v polovině příštího měsíce,“ uvedl Hofman. Výrazně podle něj nebude ovlivněn ani chod úřadu. „Dodržujeme přísná hygienická opatření,“ uvedl.

Nebýt lékařů a sestřiček...

Pospíšilův pobyt v nemocnici byl ukončen v pondělí 5. října, kdy na sociálních sítích uvedl, že byl propuštěn. Dle svých slov se při příjmu obával nejhoršího. „Jen díky lékařům, zdravotníkům a sestřičkám z jednotky intenzivní péče v Motole, kteří se o mě několik dní intenzivně starali, se tak nestalo,“ napsal na Facebook.

Přežil jsem COVID. 🙂

Pro práci zdravotníků a sestřiček má jen slova chvály. „Až teprve ve chvíli, kdy člověk leží tady na JIPce, uvědomí si, jaká je to strašně fyzicky i psychicky náročná práce permanentně pečovat o pacienty,“ uvedl na adresu zdravotnického personálu. „Všichni lékaři, ale stejně tak i všechny zdravotní sestřičky mají u mě obrovský respekt a úctu. Nebýt jich, tak mohlo být všechno jinak.“

Nákaza koronavirem se mezi členy vedení Prahy objevila už dříve. V červnu onemocněl covidem-19 náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Následně museli být ve čtrnáctidenní karanténě všichni pražští radní. V karanténě tehdy bylo několik desítek politiků i úředníků, kteří se tehdy účastnili spolu s Hlubučkem jednání městské rady.

Zastupitelstvo 10. září schválilo novelu jednacího řádu, podle níž se mohou i zastupitelé s nařízenou karanténou účastnit jednání zastupitelstva prostřednictvím videokonference.

zada ( 5. října 2020 15:09 )

Pane pospíšil, tak hodně zdraví. Doufám,že Pirkovi vysvětlíte , že to rýmička fakt není. Myslím, že lékaři, kteří se o vás starali si takové rčení od kardioPirka a zubařeŠmucly nazaslouží. A pro lékaře a jejich obětavost

majojo ( 5. října 2020 14:50 )

Mám tomu rozumět tak, že pana Pospíšila propustili domů přímo z JIPky? V tom případě na tom si nebyl tak zle a jen z titulu své nevalné politické kariéry zabral na několik dní místo člověku, který tu zvýšenou píči opravdu potřeboval.

SCHWARZENBERG ( 2. října 2020 23:28 )

Teplotu mu asi nesrazí.

Ocicko ( 1. října 2020 19:35 )

Božíčku, to je neštěstí. Aby se EU nezhroutila.

frantacizek ( 1. října 2020 16:38 )

tak on jirka není taky žádný sportovec s úžasnou životosprávou, takové má korona ráda. Doufejme, že vše bude v pořádku, přeji brzké uzdravení, tohle je fajn člověk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa