Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 90 let fotbalu u nás

Jana by na mě byla pyšná, věří Krejčíková a poslala postup trenérce Novotné

Slzy a pak radost. Tenistka Barbora Krejčíková si před zápasem třetího kola na Roland Garros poplakala, protože by její bývalá trenérka a slavná hráčka Jana Novotná právě dnes slavila 52. narozeniny. Pak jí také věnovala svůj premiérový postup do osmifinále grandslamového turnaje přes Bulharku Cvetanu Pironkovovou.

Barbora Krejčíková
zdroj: ZUMA autor: Rob Prange

"Jsem velice dojatá a je pro mě opravdu neobyčejné, že jsem dokázala dneska vyhrát. Jana by měla narozeniny a chtěla bych jí to věnovat, protože by byla z mého výsledku nadšená," řekla Krejčíková novinářům na videokonferenci.

Pro Krejčíkovou znamená Novotná mnoho. Před šesti lety se odvážila požádat ji o spolupráci a pak pod bývalou světovou dvojkou trénovala. "Díky ní jsem pokračovala a nešla na školu. V osmnácti jsem skončila v juniorkách a nevěděla, jakým směrem se vydat. Ona mi řekla, jdi do toho a makej, že mi bude vždycky věřit. Díky ní jsem tady a mám čtyři grandslamové tituly, po dvou z deblu a mixu," vyznala se.

Už ve čtvrtek na Krejčíkovou dolehlo, že bude hrát v den narozenin Novotné, která zemřela před třemi lety na rakovinu. "Věděla jsem, že to bude těžký, a před zápasem jsem si trochu pobrečela, protože to na mě dolehlo," řekla Krejčíková.

Je nám líto, video expirovalo.
Krejčíková: Asi jsem chtěla víc vyhrát

Před zápasem ještě mluvila s kamarádkou. Bývalá tenistka jí říkala, ať hraje pro Novotnou. "Že je teď čas, ale to bych nemohla, protože bych byla dojatá, což by mi nepomohlo. Byla bych nervózní a ztuhlá, takže jsem si raději říkala, že i když prohraju, tak se nic nestane a Jana by na mě byla pyšná," opakovala si.

Utkání s Pironkovovou odehrála koncentrovaně a dotáhla zápas do vítězného konce. "Bylo to těžké, nahoru dolů. Hlavně jsem se snažila dostat v hlavě do momentu, abych se tenisem bavila, ať to dopadne, jak dopadne," konstatovala Krejčíková.

Postupem do osmifinále stvrdila svůj průlom do světové stovky ve dvouhře. Zopakovala, že se o to dříve úporně snažila, což ji brzdilo. "Teď jsem se smířila s tím, že to nikdy nedám a budu elitní deblistkou," řekla brněnská rodačka, které pomohla i letošní koronavirová pauza, protože měla čas na souvislejší trénink dvouhry.

Z prvního postupu do grandslamového osmifinále ve dvouhře má radost nejen díky Novotné. Těší ji, že se to povedlo v Paříži. "Miluju antuku i Roland Garros. Tady jsem hrála předloni poprvé hlavní soutěž dvouhry a vyhrála první deblový grandslam. Je to pro mě speciální místo. Užívám si to a dodává mi energii," pronesla.

Úspěch ve dvouhře je pro čtyřiadvacetiletou Krejčíkovou velkým zadostiučiněním. "Jsem na sebe pyšná, že jsem ukázala, jak dokážu hrát a že můžu být úspěšná i ve dvouhře. Přišel správný čas, konečně všechno zapadlo," uvedla.

A teoreticky ještě nemusí její cesta končit. Její další soupeřkou bude hráčka z kvalifikace Nadia Podoroská z Argentiny, 131. tenistka světa. "Těžko říct," pokrčila rameny při otázce, jestli cítí šanci. "Vyhrála tři zápasy v hlavní soutěži, je antukářka a tyhle podmínky jí musí sedět. Budu řešit až po deblu," řekla, že se nad duelem zamyslí až po sobotní čtyřhře. K utkání o čtvrtfinále nastoupí v neděli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články