VIDEO: Prymula připustil, že v létě nebyl dostatečně důrazný. ‚Čekají nás tři složité a neveselé týdny,‘ řekl

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) promluvil v úterý večer k českých občanům ohledně nových opatřeních. Představil také hlavní cíle vlády, na které se nyní chtějí zaměřit, aby nemuselo nastat uzavření celé země. Mezi ně patří posílení kapacity lůžek pro pacienty s koronavirem, plošné testováním a trasování a lepší komunikace s veřejností. Uvolňování restrikcí bude záležet například na reprodukčním čísle.

Praha (Aktualizováno: 20:36 13. 10. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prymula přiznal, že rozumí frustraci lidí z přísnějších opatření. Přijal na sebe také odpovědnost za to, že udělá maximum pro to, aby „zabránil explozivnímu šíření viru v naší populaci“, čemuž nyní podle něj Česko čelí.

„S plným vědomím od začátku vypuknutí epidemie jsem konzistentně nahlas a veřejně říkal, že boj s jakoukoli epidemií je dlouhodobě trvající proces a je potřeba k jeho úspěšnému zvládnutí stanovit jasnou a promyšlenou strategii, a to od samého začátku,“ řekl Prymula. Pokračoval však omluvou za to, že netrval o prázdninách na přísnějších opatřeních a neapeloval na lidi, aby je dodržovali. Neudělal jsem to a omlouvám se vám za to. Mým oborem je medicína a epidemiologie. Nejsem bezchybný.“

DOKUMENT: ‚Věřte nám, opravdu víme, co děláme.‘ Přečtěte si projev ministra zdravotnictví Prymuly

Číst článek

Zpochybnil tvrzení, že volba vlády stojí mezi ekonomikou a zdravím. „Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou, nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu před virem nezavírají doma,“ uvedl.

Modely postavené na exaktních datech podle Prymuly ukazují, že v následujících týdnech dojde k výraznému nárůstu hospitalizací pacientů s těžkým průběhem nemoci a že je takřka jistý nárůst jednotlivých úmrtí způsobených koronavirem. „Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny.“

Vláda se podle něj chystá opatření uvolnit hned, jak to bude možné. „Občané často vnímají některá opatření jako nelogická nebo dokonce šikanózní a zasahující do jejich svobody a každodenního života,“ sdělil s tím, že ale vysoká čísla nákazy koronavirem, s kterými se Česko v posledních dnech potýká a která jsou jedna z nejvyšších na světě, nedávají v tuto chvíli na výběr. „Pokud bychom nereagovali, tak by se šíření viru vymklo jakékoli kontrole.“

Uvolňování bude záležet na vývoji – například na reprodukčním čísle či naplněnosti kapacit lůžek v nemocnicích. Prymula rovněž ujistil, že se vláda chystá otevřít první stupeň základních škol bez podmínek již 2. listopadu.

Cílem vlády podle něj je, aby nenastal lockdown, tedy uzavření celého Česka tak, jak tomu bylo na jaře. Tohoto cíle chce dosáhnout třemi kroky: posílením kapacity lůžek pro pacienty s koronavirem, plošným testováním a trasováním a lepší komunikací s veřejností.

Kapacita nemocnic

Ministr zdravotnictví oznámil, že s okamžitou platností vydal nařízení k navýšení kapacity intenzivní péče v nemocnicích. Jeho cílem je vyčlenit až 10 tisíc lůžek. Chce také rozdělit péči na kapacity pacientů s koronavirem, urgentní medicínu a neodkladnou péči.

Situace je vážná, máme ve svých rukou část klíče k úspěchu, říká o možné krizi v nemocnicích Šedo

Číst článek

Zřídil rovněž pracovní skupinu v čele s hlavním náměstkem Všeobecné zdravotní pojišťovny Davidem Šmehlíkem, šéfem Chytré karantény Petrem Šnajdárkem, a profesorem Vladimírem Černým, která má za úkol splnit dané nařízení.

Slíbil rovněž, že zajistí systém sdílení zdravotníků v jednotlivých nemocnicích a dofinancování kapacit nemocnic. „O dopadech tohoto programu a vývoji naplnění kapacit budeme občany pravidelně informovat. Bude tak k dispozici objektivní údaj, který, jak věřím, umožní občanům rozumět tomu, kde v boji s pandemií jsme,“ ujistil.

Plošné testování

Vláda podle něj v tuto chvíli pracuje na výzkumu nové metody testování, která funguje na bázi antigenních testů. Ty dokážou výsledek ukázat do 15 minut a jsou levné. Pokud se je podaří zajistit, byly by podle Prymuly přístupné pro všechny občany zdarma a zachytily by tak mnoho příznakových pacientů s nemocí covid-19. Vláda by tak získala data o chování viru a zároveň by nastavila výrazně cílenější systém karantény.

PŘEHLEDNĚ: Roušky na zastávkách, zavřené školy a restaurace. Podívejte se, jaká opatření schválila vláda

Číst článek

„O zapojení do systému testování požádáme praktické lékaře, nemocnice, aktuální odběrová místa, a dále speciální odběrná místa posílená o až 7000 studentů lékařských fakult a dalších 10 000 studentů vysokých škol,“ uvedl v projevu. „Věřím, že v přípravě tohoto projektu budeme postupovat velmi rychle a účinně. Proto jsem požádal ministra zahraničí Tomáše Petříčka o srovnávací studii ze zemí, kde tento model zavedli a úspěšně funguje, například Jižní Korea, Lichtenštejnsko, Dánsko.“

Komunikace

Prymula přiznal, že způsob komunikace s lidmi často působí nesrozumitelným, nelogickým, invazivním a agresivním dojmem. Uvedl ale, že vláda ví, co dělá. „Epidemiologie je exaktní vědou založenou na tvrdých datech. Zvenčí se může jevit nelogická, ale jde nám o celou populaci naší země a věřte, že víme, co děláme.“ Jeho cílem je najít způsob, jak vysvětlit důvod restrikcí lidsky a jednoduše, aby každý rozuměl, proč je vláda zavádí.

Vyzval také lidi, aby si informace, které sdílejí, ověřovali. „Také bych chtěl apelovat na všechny občany, kteří šíří obsah z dezinformačních zdrojů, podněcují občany k nenošení roušek a nepodřizování se opatřením, aby to nedělali. Každý, kdo toto dělá, je přímo zodpovědný za ovlivňování populace naší země nesmírně škodlivými dezinformacemi, které dopadají nejen na lidi, kteří se můžou nakazit a umřít, ale i na zdravotníky a zdravotnický personál,“ prohlásil.

Článek pokračuje pod online reportáží. 

Prymula také vysvětlit, proč se vláda rozhodla uzavřít restaurace, bary i kluby, přestože statistiky o koronavirové nákaze nedokazují ohniska v těchto podnicích. „V gastronomii a pohostinství se přímo nakazilo jen 722 osob, ale další významné počty nakažených souvisejí s nákazou v restauracích, barech a klubech, naše statistiky je vykazují pod kategorií nákaza na pracovišti, při volném čase, běžných aktivitách a společenských akcích.“

Barbora Novotná, miz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme