V Česku přibylo přes 9500 nakažených. Lůžka by mohla být i na stadionech, říká Prymula

V Česku ve středu přibylo 9544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 nižší. Aktuálně nemocných je přes 77.000.

Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích je 2678 pacientů s koronavirem.

Od 1. března, kde se v Česku objevily první případy covidu-19, se novým typem koronaviru v Česku infikovalo více než 139.000 lidí, z toho 68.531 od začátku října. Necelá polovina ze všech nemocných už se uzdravila.

S prokázaným koronavirem dosud zemřelo 1172 lidí. Ve středu jich umřelo 35, v úterý o deset více a v pondělí 58, dosud nejvíc za jeden den. Od začátku měsíce stoupl počet úmrtí lidí o 501 případů, což je víc než dvojnásobný počet než za celé září.

Prosím vás všechny, zůstaňte doma. Pokud není možné pracovat z domova, jděte do práce, případně na nákup, zařídit nezbytné věci, a domů. Velmi vás o to žádám. pic.twitter.com/Ikx5MiBAGU

— Roman Prymula (@profesorPrymula) October 14, 2020

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh, případně jsou úplně bez příznaků. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 2678 pacientů s koronavirem. Stav 518 z nich je těžký.

Počty hospitalizovaných v posledních týdnech výrazně vzrostly. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se proto dohodl s řediteli fakultních nemocnic na omezení plánovaných operací a péče. Kapacitu a lůžka, která se tak uvolní, mají zdravotnická zařízení připravit pro pacienty s covidem. Podle Prymuly se bude muset původně plánovaný počet míst pro nemocné s koronavirem zdvojnásobit, lůžka mohou být i na stadionech nebo v halách. Jaký by měl jejich počet být, ministr ve středu neupřesnil.

Nejrychleji se nyní nemoc i nadále šíří na Uherskohradišťsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přibližně 616 nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel. Druhým nejpostiženějším okresem je Plzeň-sever s 539 případy. Třetím je okres Žďár nad Sázavou s 537 případy na 100.000 obyvatel za týden.

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.

Lidé by měli podle hygieniků dodržovat základní hygienická pravidla pod zkratkou 3R - kromě nošení roušek je to pravidelné mytí rukou a dodržování dvoumetrových rozestupů.

V Praze ve středu přibylo 1283 prokázaných případů nemoci covid-19. Byl to druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Rekordem zůstává 1380 odhalených případů nákazy z pátku. Aktuálně je v hlavním městě přes 14.000 nemocných. 

Laboratoře v metropoli od začátku března potvrdily infekci novým koronavirem u 26.705 lidí, z toho přes 3000 přibylo od začátku týdne. Za posledních sedm dní připadá v Praze podle ministerstva 416 případů covidu na 100.000 obyvatel.

Téměř 12.500 ze všech nakažených v hlavním městě už se uzdravilo. Naopak 226 infikovaných zemřelo. Od pondělí stoupl počet úmrtí o 16 případů.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

Česká republika ministerstvo zdravotnictví Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy