Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem pokračují i přes dohodnuté příměří. Mezi oběťmi jsou civilisté

Boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami o Náhorní Karabach, ovládaný arménskými separatisty, neustávají navzdory dohodnutému příměří. Z jeho porušování se vzájemně obviňují obě strany a Baku nejnověji tvrdí, že arménský útok si vyžádal nové oběti v řadách civilního obyvatelstva.

Jerevan/Baku Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V bojích o Náhorní Karabach začalo od poledne místního času (od 10.00 SELČ) platit příměří, Arménie a Ázerbájdžán se ale už vzájemně obvinily z ostřelování obydlených oblastí. A to jak před vyhlášením klidu zbraní, tak i poté, co začalo příměří oficiálně platit. Francie, která spolupředsedá skupině mírových zprostředkovatelů, vyzvala podle agentury AFP k přísnému dodržování příměří, aby mohly vzniknout podmínky pro trvalé ukončení nepřátelství. Příměří bylo v noci na sobotu dohodnuto v Moskvě

Arménsko-ázerbájdžánský spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem - trvá desítky let. | Foto: Umit Bektas | Zdroj: Reuters

Ázerbájdžán v sobotu podle agentury Reuters ohlásil 13 mrtvých civilistů a více než 40 zraněných v důsledku arménského ostřelování města Gjandža (Gäncä).

Úřady uvádějí, že v tomto druhém největším ázerbájdžánském městě zasáhly střely více než 20 bytových domů. Gjandža je od Náhorního Karabachu vzdálená zhruba 100 kilometrů. Podle fotografa Reuters jsou některé budovy téměř srovnané se zemí.

Příměří v Náhorním Karabachu se porušuje. Arménie a Ázerbájdžán se navzájem obviňují ze střelby

Číst článek

Arménské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že Ázerbájdžán v pátek večer opět bombardoval civilní osady včetně karabašské metropole Stěpanakertu. Hlášení jsou podle něj zranění civilisté.

Nynější boje dosáhly nejhorší úrovně od 90. let minulého století. Arménsko-ázerbájdžánský spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem - trvá desítky let.

Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 000 mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků. V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje toto území za okupované.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme