Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Vzdá se Apple do budoucna u iPhonů kabelových připojení? Vše tomu nasvědčuje

Jiří Palyza 20.10.2020

Sotva Apple představil nejnovější generaci svých smartphonů iPhone, už začínají kolovat různé dohady o 13. generaci. Uživatele asi moc nepotěší. Apple se pravděpodobně vzdá všech kabelových připojení, které známe z dosavadních modelů.

V řade iPhone 12 Apple zavádí do svých smartphonů řadu inovací. Kromě mini verze a podpory 5G byl do šasi telefonu také integrován nový a významný detail: MagSafe, kruhový magnet v zadní části zařízení. Jeho úkolem je zajistit, aby tělo telefonu bylo ideálně umístěno do bezdrátové nabíječky.

Magnet pomáhá umístit smartphone do ideální polohy v nabíjecí stanici Qi a fixovat jej tak, aby proces nabíjení nebyl narušen sklouznutím nebo nesprávným položením. Nejen, že je to praktické, znamená to také pro Apple důležitý krok – a neméně důležitý signál pro uživatele.

Odebrání Lightningu a bezkabelová budoucnost

applenocabel

Je docela možné, že Apple brzy představí iPhone bez konektorů. | Zdroj: Foter.com

Začátkem roku Evropský parlament rozhodl o požadavku používat jednotnou technologii pro nabíjení mobilních zařízení. Rozhodnutí je odůvodněno ochranou životního prostředí. Jednotné kabely jsou pro spotřebitele výhodné a ušetří elektronický odpad. Pro Apple je toto nařízení ale větší komplikací, než pro ostatní výrobce: firma už roky používá namísto rozšířených kabelů USB-C svůj standard Lightning. V souvislosti s novým požadavkem ale bude muset jednat a do budoucna se s tím rozloučit.

Namísto toho, aby se Apple regulaci přizpůsobil, vsadil na zcela jinou strategii. Už v tomto roce odebral z balení nových iPhonů USB nabíjecí adaptér a kabelová sluchátka EarPods. Podobně jako Evropský parlament tento krok zdůvodňuje ochranou životního prostředí a minimalizací elektronického odpadu.

S novou generací iPhonu koncern zvažuje ukončit osazení kabelovými konektory. Podle informací zasvěcených zdrojů by Apple mohl uvést iPhone zcela bez kabelových konektivit už v příštím roce. U tří generací iPhonů chybí připojení AUX pro kabelová sluchátka. Místo něj se jako zdroj signálu používal univerzální konektor Lightning.

iPhone 13: bude nový model fungovat bez kabelových připojení?

applenocabel2

S MagSafe by mělo bezdrátové nabíjení fungovat mnohem lépe. | Zdroj: Apple

V souvislosti s odebráním kabelových sluchátek EarPods a optimalizací funkce bezdrátového nabíjení MagSafe zní bezkabelové provedení příští generace iPhonu jako logický krok. Nakonec při absenci sluchátek v balení telefonu už stejně mnoho zákazníků rovnou sahá po jejich bezdrátovém provedení. Díky tomu Apple nejen zvyšuje podíl přesto oblíbených sluchátek AirPod, ale také pomalu zákazníky směruje k bezdrátovému nabíjení Qi.

Zároveň je do MagSafe také integrováno i NFC, což je dobré, protože bezkontaktní platby jsou stále populárnější. Bezkabelové funkce pak pravděpodobně budou fungovat pouze s certifikovaným příslušenstvím od společnosti Apple, což bude pro úspěšného výrobce znamenat další zdroj příjmu.

Pro samotného výrobce to ale nemá jen samé výhody. Mohlo by to přinést rozhořčení mezi příznivci značky. Koneckonců už to, že výrobce přestal do nových balení přibalovat adaptér, se setkalo s velkou kritikou. Výrobce je obviňován z lakoty. Chybějící síťový adaptér způsobil nespokojenost uživatelů i u ostatních výrobců. Například Amazon už Kindle také nedodává s adaptérem.

iPhone bez kabelů? Budoucnost je bezdrátová...

Uvidíme, zda Apple u příští generace iPhonů radikální krok skutečně učiní. Vývoj v posledních letech naznačuje, že trend směřuje k bezdrátovým technologií bez kabelových připojení. Dříve či později se kabely stanou nadbytečnými. Není ale moc pravděpodobné, že by spotřebitelé v příští roce přijali tento krok bez kritiky. V každém případě by ukončení kabelového chaosu a snížení množství elektronického odpadu zlepšení životního prostředí jistě prospělo.

mohlo by vás také zajímat: samsung až na druhém místě – které jsou nejoblíbenější mobily prvního pololetí roku 2020


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud