Restrikce nejsou dodržovány. Prymula naznačil, že přijdou další opatření proti covidu

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) naznačil, že mohou přijít další, přísnější opatření k omezení šíření nového koronaviru. Konkrétnější však dnes před poslanci nebyl. Řekl, že i za současných omezení je kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho.

Restrikce podle Prymuly nejsou vždy dodržovány. Největší nápor na zdravotnický systém očekává Prymula mezi 3. a 11. listopadem.

"Tím je logické, že budeme muset zřejmě představit vládě přísnější opatření," řekl ministr. Nezbývá podle něho příliš času. "Na vrcholovou kapacitu, kterou už těžko ovlivníme, protože tady je doběh nějakých deseti až 14 dnů, že se dostaneme podle předpokladů se špičkou někdy 11. listopadu," uvedl.

Může být podle ministra potřeba 9000 až 11.000 standardních lůžek nebo lůžek s kyslíkem a 1500 až 3000 lůžek intenzivní péče pro pacienty se zvlášť těžkým průběhem onemocnění covid-19. Podle Prymuly může být k dispozici 10.000 až 12.000 lůžek. "Základní problém je péče na úrovni jednotek intenzivní péče a jednotek na ventilátorech, kde samozřejmě je kapacita omezená," poznamenal. Ministerstvo se nyní snaží podle Prymuly nakoupit 2000 oxygenátorů a 500 ventilátorů.

Jeden infikovaný člověk nyní nakazí podle ministra v průměru 1,37 až 1,47 dalšího člověka. Prymula také připomněl vysoký podíl pozitivně testovaných lidí, nákaza se podle něho dostává do rizikové skupiny seniorů. "My v tuto chvíli detekujeme vrcholek ledovce. Ale v té populaci už je mnohem větší nálož, než se původně odhadovalo," dodal Prymula.

Průzkum: Mezilidské kontakty v říjnu klesly zatím jen mírně

Češi při současné vlně epidemie koronaviru zatím jen mírně omezili své kontakty s ostatními, v druhém říjnovém týdnu byli v blízkém kontaktu v průměru s 20 lidmi. Proti letním prázdninám, kdy byla situace podobná jako před epidemií, je to zhruba o dva kontakty méně. Proti březnu, kdy se nákaza koronavirem začala šířit, je to však přibližně o 12 více. Vyplynulo to z výzkumu, který dnes zveřejnila organizace PAQ Research. Podle ní je současný stav dán mimo jiné tím, že práci z domova nyní využívá méně lidí než na jaře.

V první vlně epidemie mělo podle průzkumu kompletní home office 20 až 23 procent lidí a desetina pracovala napůl z práce a napůl z domova. V první polovině října pracovalo zcela z domova deset procent dotázaných a dalších osm procent částečně. Práce z domova, která obnáší zásadní pokles sociálních styků, tak byla na podobné úrovni jako na přelomu srpna a září.

"Nárůst mezilidských kontaktů zvyšuje pravděpodobnost komunitního šíření nemoci, v létě byla ale rizikovost zřejmě omezena i tím, že často byly venku," uvedli autoři průzkumu.

Nicméně obavy lidí ze šíření nemoci covid-19 se začaly o prázdninách opět zvyšovat a v současné době je podobná jako v dubnu. Velké starosti dělá epidemie 45 procentům lidí, na počátku dubna je vyjadřovalo o pět procentních bodů více lidí.

S nynějším nárůstem počtu nakažených se opět zvýšila obezřetnost občanů, jarních hodnot ale nedosahuje. Podle autorů průzkumu se skokově zvýšila v polovině září po znovuzavedení zavedení roušek ve vnitřních prostorách. V následujících dvou týdnech míra prevence stagnovala, zvýšila se pak v první polovině října.

Na jaře všechna opatření proti šíření koronaviru jako nošení roušky, mytí rukou, omezování fyzických kontaktů a pobytu na přelidněných místech a podobně dodržovaly dvě pětiny dotázaných. Koncem srpna u nich zůstala desetina respondentů. V polovině října se uvedených aktivit chránících před nemocí drželo 22 procent lidí.

Průzkumu v rámci výzkumného projektu Život během pandemie, na kterém se vedle PAQ Research podílí iniciativa IDEA AntiCovid a agentura NMS, zúčastnilo kolem 2400 lidí.

Související

Více souvisejících

Roman Prymula (epidemiolog) ministerstvo zdravotnictví Zdravotnictví průzkumy Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy