Sneakerheadi ze všech koutů světa, zpozornětě! Německý sportovní a lifestylový gigant Adidas se po nezdařeném pokusu o resuscitaci chystá prodat skomírající značku Reebok.

Celý prodej by chtěl Adidas uzavřít ke konci prvního kvartálu 2021, tedy příští rok v březnu. K prodeji už se schylovalo delší dobu a cenu tlačí níž i momentální situace.

Zatímco ještě na začátku roku CEO Adidasu Kasper Rorsted doufal, že se s Reebokem firma rozloučí za dvě miliardy eur, teď se musí smířit s nižší sumou. Ta však neodráží nezájem – koupě Reeboku, tedy značky, jejíž historie sahá do konce 19. století, láká další velké hráče na trhu sportovního sortimentu.

Ve hře o odkup jsou například VF Corporation, která vlastní brandy jako Timberland či North Face, nebo čínská Anta International Group Holdings.

Pro samotný Adidas však bude celá transakce ztrátová. Reebok koupili Němci v roce 2006 za 3,6 miliardy dolarů, tedy o dobré dvě miliardy víc, než za kolik budou prodávat. Hlavním cílem tehdy bylo pokrýt trh a konkurovat své nemesis Nike, která je lídrem amerického trhu.

Lehkou náplastí na ztrátovou akvizici může být skutečnost, že krátce po zveřejnění spekulací o zamýšleném prodeji poskočily akcie Adidasu o 3,2 %.