Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Johnson na pokraji smrti, expremiérka na JIP i Trump. Kdo z politiků se už nakazil?

  • Autor: ČTK,sova - 
    24. 10. 2020
    20:33

    S jistou nadsázkou by se dalo tvrdit, že by byl kratší seznam politiků, kteří se koronavirem nenakazili. Přesto čtenářům přinášíme alespoň globální výběr politických představitelů, kterým v současnosti nejobávanější onemocnění zkřížilo cestu. Jsou mezi nimi představitelé vlády, hlavy státu, ale třeba také následníci trůnu nebo vysloužilí a zkušení politici.

  • 1.Írán

    Již koncem února se nakazilo mnoho politiků v Íránu, někteří na covid-19 zemřeli (dva poslanci parlamentu nebo 71letý Mohammad Mírmohammadí, člen úřadu, který radí duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu).

    Mezi nakaženými se ocitli i viceprezidentka pro záležitosti žen a rodiny Masúmí Ebtekarová, ministr kultury Alí Asghar Múnesán, ministr průmyslu Réza Rahmání nebo viceprezident Eshák Džahangirí.

    V Íránu se navzdory pandemii covidu-19 uskutečnila ustavující schůze nově zvoleného parlamentu (27. 5. 2020). V Íránu se navzdory pandemii covidu-19 uskutečnila ustavující schůze nově zvoleného parlamentu (27. 5. 2020). | Reuters

  • 2.Britská poslankyně a ministr z Francie

    Začátkem března byla pozitivně testována britská poslankyně a náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesová. Nakazil se také šéf italské vládní Demokratické strany Nicola Zingaretti. Nákazu potvrdil i šéf generálního štábu italské armády Salvatore Farina. Mezi nakaženými se ocitl francouzský ministr kultury Franck Riester.

    Šéf italské vládní Demokratické strany Nicola Zingaretti Šéf italské vládní Demokratické strany Nicola Zingaretti | Reuters

  • 3.Mluvčí Bolsonara, který se setkal s Trumpem

    Australský ministr vnitra Peter Dutton v polovině března oznámil, že se nakazil koronavirem a je v nemocnici. Nákaza se potvrdila u tiskového tajemníka brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, jenž se spolu s ním začátkem března setkal na Floridě s Trumpem. U něj byl tehdy výsledek negativní.

    Zcela vpravo šéf komunikace brazilského prezidenta Fábio Wajngarten, který byl testován s pozitivním výsledkem na covid-19. Vedle něj stojí americký prezident Donald Trump, po jeho pravici viceprezident Mike Pence. Zcela vpravo šéf komunikace brazilského prezidenta Fábio Wajngarten, který byl testován s pozitivním výsledkem na covid-19. Vedle něj stojí americký prezident Donald Trump, po jeho pravici viceprezident Mike Pence. | Instagram @fabiowajngarten

  • 4.Španělsko

    V polovině března byla oznámena nákaza u španělské ministryně pro rovné příležitosti Irene Monteroové, testům se tak podrobila celá vláda. Partner ministryně a vicepremiér Pablo Iglesias skončil v karanténě. Koronavirem se nakazila i manželka španělského premiéra Pedra Sáncheze Begoňa Gómezová.

    Boj s koronavirem ve Španělsku Boj s koronavirem ve Španělsku | Reuters

  • 5.První hlava státu s covidem byl kníže

    V polovině března oznámil nákazu Michel Barnier, vyjednavač EU v rozhovorech o budoucí podobě vzájemných vztahů unie s Británií po brexitu. Pozitivní test měl i monacký kníže Albert II., jeho stav nebyl vážný. Jednalo se o první hlavu státu, která se virem nakazila.

    Monacký kníže Albert II. Monacký kníže Albert II. | Reuters

  • 6.Johnson na JIP

    Koncem března oznámil pozitivní test americký senátor a někdejší uchazeč o republikánskou prezidentskou nominaci Rand Paul. Nákaza se potvrdila i u dvaaosmdesátiletého bývalého finského prezidenta Marttiho Ahtisaariho, následníka britského trůnu Charlese nebo britského premiéra Borise Johnsona.

    Britský premiér Boris Johnson zůstává v domácí karanténě. Britský premiér Boris Johnson zůstává v domácí karanténě. | Reuters

    Ten kvůli těžkému průběhu skončil na jednotce intenzivní péče. Pozitivní test měli i britští ministři zdravotnictví a obrany Matt Hancock a Ben Wallace.

    „Modleme se za Borise“. Britové s napětím sledovali zdravotní stav svého ministerského předsedy Johnsona. „Modleme se za Borise“. Britové s napětím sledovali zdravotní stav svého ministerského předsedy Johnsona. | ČTK/AP/Alberto Pezzali

  • 7.Izrael

    Na začátku dubna oznámil nakažení koronavirem také izraelský ministr zdravotnictví Jaakov Licman a jeho manželka Chava. Kvůli Licmanovi se vrátil do karantény i premiér Benjamin Netanjahu, kterému krátce předtím ukončili karanténu, v níž byl, když se prokázala nákaza u jedné jeho poradkyně.

    Koronavirus v Izraeli (19. 10. 2002) Koronavirus v Izraeli (19. 10. 2002) | Reuters

  • 8.Irská politička a Rusové

    S covidem-19 bojovala v dubnu i irská politička Mary Lou McDonaldová, která v únorových volbách dovedla stranu Sinn Féin k senzačnímu zisku 37 křesel v parlamentu. Nákazu koncem dubna oznámil ruský premiér Michail Mišustin. Následující měsíc onemocněli mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, ministr stavebnictví Vladimir Jakušev a ministryně kultury Olga Ljubimovová.

    Ruský premiér Michail Mišustin Ruský premiér Michail Mišustin | Reuters

  • 9.Arménie a Honduras

    Řady nakažených politiků v červnu rozšířil arménský premiér Nikol Pašinjan, onemocnění potvrdili také honduraský prezident Juan Orlando Hernández a jeho manželka.

    Předseda arménské vlády Nikol Pašinjan prodělal nákazu koronavirem. Předseda arménské vlády Nikol Pašinjan prodělal nákazu koronavirem. | Reuters

  • 10.Bolsonaro a Lukašenko

    Na začátku července nákazu koronavirem oznámil také brazilský prezident Jair Bolsonaro, který v minulosti závažnost nemoci opakovaně zlehčoval. Koncem července prohlásil běloruský prezident Alexandr Lukašenko, že covid-19 „přechodil“ bez příznaků. Lukašenko pandemii od začátku zlehčoval a doporučoval krajanům mimo jiné léčit se vodkou a saunou.

    Brazilský prezident Jair Bolsonaro Brazilský prezident Jair Bolsonaro | Reuters

  • 11.Venezuela

    V srpnu se nakazil venezuelský ministr informací Jorge Rodríguez, blízký poradce tamního prezidenta Nicoláse Madura. Stal se tak dalším z řady venezuelských vysoce postavených vládních činitelů, který se infikoval. Nakazil se mimo jiné muž číslo dvě vládní socialistické strany Diosdado Cabello či ministr ropného průmyslu Tareck el Aissami.

    Koronavirus ve Venezuele (14. 5. 2020) Koronavirus ve Venezuele (14. 5. 2020) | Reuters

  • 12.Rychle vyléčený Trump

    Na začátku října měli pozitivní test na koronavirus americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania. Šéf Bílého domu, který dlouhodobě vážnost situace zlehčuje a mimo jiné odmítal povinné nošení roušek, to oznámil několik hodin poté, co se objevila zpráva o nákaze u jeho poradkyně Hope Hicksové. Hlava USA se i díky využití experimentální léčby z nemoci již vyléčila.

    Americký prezident Donald Trump Americký prezident Donald Trump | Reuters

  • 13.Belgická ministryně na JIP

    V polovině října po jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Lucemburku oznámili šéfové diplomacie Rakouska Alexander Schallenberg a Belgie Sophie Wilmèsová, že mají pozitivní test. Zatímco Schallenberg má jen lehký průběh nemoci, Wilmèsová ve čtvrtek skončila kvůli covidu-19 na jednotce intenzivní péče.

    Bývalá belgická premiérka a současná ministryně zahraničí má vážný průběh nemoci covid-19. Bývalá belgická premiérka a současná ministryně zahraničí má vážný průběh nemoci covid-19. | Reuters

    Mezi nejnovějšími nakaženými je i polský prezident Andrzej Duda. Ten se i přes onemocnění podle svých slov cítí dobře.

  • 14.Česká republika

    Nákaza koronavirem se objevila i mezi českými politiky, v uplynulém týdnu se prokázala u ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) a vicepremiéra, ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Pozitivní test oznámil i olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Koncem září měl pozitivní test také europoslanec a šéf pražských zastupitelů koaličních Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09), který skončil v nemocnici.

    Miroslav Toman a Miloš Zeman v Masarykově pracovně v Lánech (14. 10. 2020) Miroslav Toman a Miloš Zeman v Masarykově pracovně v Lánech (14. 10. 2020) | Twitter - J. Ovčáček

    Už v červnu onemocněl covidem-19 náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Následně museli být v karanténě všichni pražští radní. Onemocnění se objevilo i mezi poslanci, pozitivní test měli například bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný nebo František Navrkal (Piráti). V srpnu skončilo v karanténě 13 poslanců z vládních ANO a ČSSD. Hygienici jim ji nařídili kvůli onemocnění Karly Šlechtové (za ANO). Naposledy onemocněl sociální demokrat Michal Šmarda.

    Zobrazit příspěvek na Instagramu

    💥 Tento týden došlo k dalším aktualizacím vládních opatření. #covid19 Už je zřejmě znáte. ❗️❓❗️ Jsou velmi přísná a je nezbytné, abychom je respektovali. Vedle uzavření provozoven je to především striktní povinnost nosit roušky prakticky všude, kde se můžete potkat s jinými lidmi. ℹ️ Přesný popis opatření najdete jak na fb Nové Město na Moravě, tak na webu www.nmnm.cz 🙏 Chci vás poprosit, omezte kontakty na nutné. Pokud se necítíte dobře, zůstaňte raději doma. Roušky a dezinfekce už se staly součástí našich životů a proto doufám, nebude tak náročné, je skutečně poctivě používat.😷 Moc dobře vím, jak nepříjemná je tato situace pro všechny podnikatele a obchodníky, pro lidi zaměstnané v uzavřených nebo omezených provozech, pro lidi, kteří si nemohou koupit potřebné zboží. Musíme to zvládnout. 💪 ❗️Budeme se vám snažit pomoci. Neděláme to pro vládu. Také mě štve, když vidím, že si někteří mocní dělají z vlastních nařízení legraci. 🤯 Ale to je jejich ostuda. Je to jejich hanba, ne naše. My musíme naše společenství ochránit od nejhoršího. 😕 Pokud potřebujete využijte Dobrovolnické centrum. 6️⃣0️⃣2️⃣5️⃣5️⃣5️⃣1️⃣5️⃣6️⃣ Jednou jsme tím už prošli a musíme to zvládnout znovu.❤️ Možná víte, že nemocných v našem městě prudce přibývá. 🤧 V našem okrese dosáhl počet nakažených už téměř 2 tisíc.😨 🏨 V naší nemocnici je dnes několik desítek hospitalizovaných nakažených pacientů a vypomáhají zde studenti a studentky lékařských fakult a především střední zdravotnické školy. 👏 Odběrové místo zintenzivnilo provoz a funguje šest dní v týdnu. Naši zdravotníci zatím zvládají a nemají to vůbec snadné. Moc jim děkuji za jejich nasazení. Vím, že to zní jako fraze. Vím, že slova nepomohou. Ale moc si toho vážím.💪❤️ Prosím Vás, nechoďte do nemocnice, pokud to není opravdu nezbytné. Snažte se to, co jde řešit na dálku. Ani k praktickému lékaři dnes nemusíte vždy chodit. Běžné věci, včetně předpisu léků jde vyřídit po telefonu.☎️

    Příspěvek sdílený Michal Šmarda (@michalsmarda),

Covid_19 ( 24. října 2020 22:29 )

u nás hlavní hygienička Rážová, hlavní statistik Dušek a červená ochranářská mikina, to jsou ochránci , jeden packal vedle druhého a velí jim největší nemehlo, které se kdy u nás stalo premiérem

Covid_19 ( 24. října 2020 22:26 )

Trump dostal plazmu od lidí, kteří vyhráli boj s koronavirem, takže fixluje, on nic nevyhrál, ale dostal doping. To vyhráli ti, kteří plazmu darovali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa