Logo regionálního portálu regionzidlochovicko.cz

Regionální zpravodajství

Starosta Hrušovan: Rybářská chata by měla být zprovozněna za rok

Eva Kadlecová, Hrušovanský zpravodaj
sobota 31.10.2020

Ilustrační foto
Autor: Josef Valoušek, Hrušova...

V jaké fázi je momentálně veřejná zakázka malého rozsahu rybářská chata?

Na přelomu srpna a září byla vyhlášena výzva a došlo k výběru zhotovitele. Začátek prací je naplánovaný na 20. září. Realizace je rozfázovaná do třech etap – vystavění nové chaty, demolice stávající a kolaudace. Chata by měla být zprovozněna za rok, je samozřejmě možné, že práce budou ukončeny dříve. Na druhou stranu časový plán odpovídá projektové dokumentaci a já bych nechtěl tlačit na rychlost, protože ta je vždy na úkor kvality. Obec na tuto akci nečerpá žádné dotace, takže nejsme hnáni žádným termínem dokončení. Celkové náklady na tuto akci se budou pohybovat kolem 5 milionů korun.

 

Již v minulosti bylo avizováno, že dojde k realizaci dětského hřiště v lokalitě Pod Střediskem. Proběhne tato akce ještě letos?

Musí to být ještě letos, protože s tím počítáme v rozpočtu a plánu investic.
Navíc na zhotovení hřiště byly účelově vázané prostředky od developerských firem, které se účastnily veřejných zakázek v obci. Firma již byla vysoutěžena, takže teď s ní obec musí podepsat smlouvu a nastavit termín realizace do konce roku 2020.

 

Zastupitelstvo na svém posledním zasedání schválilo nový plán investic. Mohl byste uvést, jaké akce letos realizované nebudou?

Změna samozřejmě souvisí s daňovým výpadkem, se kterým se obec musí potýkat. Některé akce byly pouze odloženy, například přeložka vysokého napěti na ulici Stávání. Zde není stále vyřízeno věcné břemeno ze strany E. Nu. Dále se nebude konat rekonstrukce křižovatky Tyršova-Hybešova-Komenského, komunikace na ulici Stávání, adaptace rodinného domu Masarykova 56 a oprava komunikace u hřbitova.

Je otázkou, jak to bude vypadat příští rok, protože fi nanční výpadek za letošní rok se bude pohybovat kolem 8-10 mil. korun. A rozpočet na rok 2021 bude korespondovat se skutečnými příjmy letošního roku. Myslím si, že příští rok by se realizace mohla dočkat křižovatka na Tyršově, protože máme platné stavební povolení a byl bych nerad, aby propadlo.

 

V plánu investic se naopak objevila jedna novinka, a to projekt na vybudování mokřadu. Kde by měl vzniknout?

Chtěli bychom zkusit, zda by nebylo možné vybudovat mokřad vedle lesoparku na Šatavě, který by měl sloužit k zadržení vody v krajině. Součástí by mělo být zameandrování Šatavy přes tento mokřad. Jelikož tam vede kanalizace, tak se musí nejprve zjistit výškové body, zda by bylo vůbec možné tento projekt uskutečnit. Vždycky je ale nutné rozhodovat v kontextu, protože tato lokalita patří k nejúrodnější půdě v Hrušovanech. Toto rozhodnutí je podle mě nutné konzultovat se zemědělským družstvem, aby nedošlo k tomu, že se jim již nevyplatí pozemky v Hrušovanech obdělávat a nezůstala většina půdy ladem. Případná realizace by pak byla z velké části fi nancovaná z dotačního titulu.

 

V nedávné době jsem zaznamenala petici občanů ze Sídliště, kteří si stěžovali na hluk ze železnice. Jak se k tomu postaví obec?

Obec petici převzala, ačkoliv v souvislosti s judikaturou Ústavního soudu by se jí vůbec nemusela zabývat. Zajistili jsme hlukové měření a také jsme se seznámili s tím, jak se vypočítává intenzita hluku. Výsledek měření dokládá, že míra hluku odpovídá normě, ačkoliv v některých časových úsecích překračuje intenzita přímého měření horní hranici 55 decibelů. Hodnota se ale průměruje s výsledky za 24 hodin, a proto nevychází nadlimitně. Výsledky jsme podstoupili krajské hygienické stanici a drážnímu úřadu v Olomouci, protože ten přizve obec ke kolaudaci. Tyto subjekty jsme vyzvali, aby nám zaslaly písemné stanovisko k této věci a my mohli na petici odpovědět. Drážní úřad jsme požádali, zda by protihlukovou stěnu neprodloužili až ke třem mostům i na straně k Sídlišti. Ale myslím si, že vzhledem k výsledkům měření by to z jejich strany musela být dobrá vůle.

 

Rada obce jmenovala novou ředitelku mateřské školy. Proč k tomu došlo?

Novou ředitelkou MŠ Hrušovany u Brna je paní Jana Jančová, která vzešla z výběrového řízení. Obec se rozhodla vyhlásit konkurz na tuto pozici po konzultaci na zasedání zastupitelstva, přestože o tom může rozhodnout pouze rada. Je potřeba si uvědomit, že to nejsou doživotní funkce. Zřizovatel může vyhlásit výběrové řízení vždy po ukončení šestiletého volebního období. Nové paní ředitelce bych chtěl popřát hodně úspěchů v nové funkci, budeme jí držet palce.

 

Článek byl se souhlasem vydavatele převzat z Hrušovanského zpravodaje. Titulek je redakční.

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama